A Lego vállalatcsoport árbevétele 23 milliárd dán koronára (forintra átszámoltan: 1111 milliárd forintra) nőtt az első fél évben, ami a 2020-as év azonos időszakával összehasonlítva 46 százalékos növekedést jelent. A játékgyártó cég működési eredménye 8 milliárd dán korona volt, ez 104 százalékkal több, mint egy éve, miközben a nettó nyereség ennél is meredekebben, 140 százalékkal nőtt meg. Ez utóbbi tétel végül 6,3 milliárd dán koronánál állt meg.

Niels. B. Christiansen, a társaság vezérigazgatója szerint a kiugróan jó eredményt a cég új termékválasztéka iránti élénk kereslet alapozta meg, de az is, hogy az előző évhez képest kevesebb korlátozással szembesültek a járvány miatt. A cégvezető beszámolt arról, hogy az e-kereskedelembe, a termékinnovációba és a globális ellátási rendszer fejlesztésébe történő több éves beruházások eredményeit látja most a vállalat. - Az erős pénzügyi teljesítmény lehetővé teszi, hogy felgyorsítsuk a fenntarthatósággal és digitalizációval kapcsolatos befektetéseket - tette hozzá.

A társaság jelezte, hogy a digitális átállást a billundi központ, valamint a londoni egység mellett az új, Shanghaiban és Koppenhágában létesített digitális tehetségközpontok is segítik.

Hatvan új Lego-bolt

A Lego e-kereskedelmi értékesítése 50 százalékkal nőtt az előző évhez képest; mind a saját, mind a partnerek felületein. A csoport több mint 60 új márkaboltot nyitott meg 2021 első felében, amelyekből 40 Kínában található. Mindezzel együtt a társaság június végére 737 üzlettel rendelkezett. A csoport 2025-re a fejlesztések eredményeképpen 100 százalékban fenntartható csomagolást fog használni. Az egyszerhasználatos műanyag zacskókat felváltó papírtasakokat 2022 elejétől fokozatosan vezetik be.

A vállalat alapítványa - amely a Lego csoport 25 százalékát birtokolja - az idén eddig 1,5 milliárd dán korona adománnyal támogatta a gyerekek játékon keresztüli tanulását. Ez az összeg magába foglal 940 millió dán korona értékű COVID-segélyt is. A vállalat ugyanakkor ezen felül összesen 240 millió dán koronával támogatta a gyerekek tanulmányait és azokat a szervezetet, amelyek Haiti és Afganisztán területén élő családoknak segítenek.

A Lego csoportot 1932-ben Ole Kirk Kristiansen alapította a dániai Billundban, a cég neve a dán Leg GOdt szavakból áll, amelyek jelentése "Játssz jól". A csoport magántulajdonban álló családi vállalat ma is; termékeit világszerte több mint 130 országban értékesítik. A vállalat 2008-ben hozta létre magyarországi gyártó leányvállalatát Nyíregyházán, ahol jelenleg mintegy 2500 dolgozóval állít elő LEGO és DUPLO játékokat.