Nem kímélte a hazai gyümölcsöskerteket a hét vége viharos időjárása - jelentette a Magyar Nemzet. A károk felmérése folyamatban van, a szakértőknek nincs könnyű dolguk, mert az ítéletidő hatásai nagy szórást mutatnak - nemcsak az ország egyes részeit tekintve, hanem egy-egy településen belül is nagy különbségek mutatkoznak a károkban.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács vezetője elmondta: a viharos szél sok helyen leverte az érő vagy a betakarítás előtt álló gyümölcsöt, a kisebb kajszi- és őszibarack-ültetvényeken is lehet emiatt terméskiesés. Kajsziból ennek ellenére már biztosan nagy lesz a termés.

A mennyiséggel tehát vélhe­tően nem lesz gondjuk a termelőknek, a minőséggel azonban már más a helyzet. A május-június óta tartó csapadékos időjárás miatt az idén sokkal több a gombás betegséggel érintett növény, mint tavaly. Az almát már csak léalmának lehet eladni.

Az ország egyik legnagyobb dinnyetermelő vidékén, Békés megyében is előfordult kisebb jégkár. Úgy tűnik, az áruházláncok tolerálják ezt a jégverés okozta szépséghibákat, amik nem érintik a dinnye ízét. A külpiacokra azonban ezekből biztosan nem szállíthatnak a termelők - árulta el a szakember. A dinnyetermelőknek a gyomosodás és a munkaerőhiány okozza az a legfőbb gondot.

A legtöbb gyümölcsnél - a kajszi kivételével - áremelkedésre lehet számítani. A drágulás ugyanakkor elsősorban nem a hazai időjárás számlájára írható, az árakat az uniós piacon várható termésmennyiség befolyásolja.