Közepes évet zárhat idén a hazai dinnyeágazat, hiszen a csaknem 5 ezer hektárnyi termőterületen mintegy 200 ezer tonnányi termést terveznek betakarítani a termelők - mondta el Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti osztályának vezetője. Véleménye szerint a további előrelépéshez technológiai fejlődés, új fajták kellenek, valamint előtérbe kerül az ömlesztett áruval szemben a csomagolás is.

Az utóbbi években megváltozott a dinnyepiac. Magyarországon is egyre többen keresik a kisebb, 4-6 kilogrammos dinnyéket, a korábban megszokott nagyobb, 8-12 kilós dinnyék népszerűsége már a múlté. Egyre terjed itthon is az úgynevezett minidinnye, amely alig egy kilogrammos - írta a portál.

Terjednek a kereskedelemben a mag nélküli dinnyefajták is. Míg pár éve csak mutatóban voltak ilyenek a piacon, ma már gyakran látni ezeket a fajtákat. Terjedésüket az sem tudja megállítani, hogy jelenleg 30-40 százalékkal drágább, mint a hagyományos gyümölcs. Emellett a sárga húsú görögdinnye is egyre népszerűbbnek számít.