A Demokratikus Koalíció (DK) elnöksége felkérte fel Dobrev Klárát, hogy alakítsa meg a magyar történelem első igazi árnyékkormányát és mutassa meg: van kormányzóképes alternatíva, van remény és kiút a megélhetési válságból, amelybe Orbán Viktor taszította hazánkat - jelentette be Molnár Csaba DK-s politikus a Facebook-videójában.

A kormány a választások előtt hazudott a magyaroknak: azt mondták, nem lesz rezsiemelés, nem lesz adóemelés, sem megfizethetetlen árak. Aztán lett orbáni infláció, üzemanyaghiány, hétszeres gázáremelés, adóemelések, tönkretett kisvállalkozások, megélhetési válság és rezsipánik. A választások után a rendszerváltás óta a legfájdalmasabb megszorítócsomagot vetették ki az emberekre. Miközben hazánk a kormány miatt jelenleg az EU-s pénzekhez sem jut hozzá - sorolta Molnár. A DK szerint Orbán miatt van megélhetési válság Magyarországon, és amíg marad Orbán, addig marad a válság is.

Alternatívát mutatnak

Egy ilyen helyzetben az ellenzéknek morális és politikai kötelessége megmutatni, hogy van kiút az ország számára a válságból. Mivel ma a DK a legnagyobb támogatottságú és a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki párt Magyarországon, nagyobb is a felelőssége, mint bármelyik másik ellenzéki pártnak. Ezért a DK elnöksége arra kérte Dobrev Klárát, mutasson kiutat Magyarországnak az Orbán-kormány okozta súlyos megélhetési válságból, adjon európai alternatívát, alakítson árnyékkormányt és árnyék-miniszterelnökként készüljön fel a kormányzásra - közölte Molnár.

A KD szerint erre a szerepre jelenleg nincs alkalmasabb jelölt Dobrev Kláránál: dolgozott az államigazgatás minden szintjén, fogalmazótól egészen országos hivatal elnökhelyettesi posztjáig, öt nyelven beszél, jogi és közgazdász diplomája van, az Európai Parlament egyik alelnökeként az ország számára kulcsfontosságú nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik. Elkötelezett hazafi, európai magyar demokrata - véli Molnár Csaba.

Dobrev a felkérést elfogadta, és a terveiről, motivációjáról vasárnap 11 órakor nyilvános rendezvényen fog beszélni, majd hétfőn bemutatja az árnyékkormányának tagjait.