Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lekapcsoltak egy nagyüzemi illegális dohánytermelő bandát a NAV - jelent meg a hír szervezet honlapján. A bűnszövetségnek meglepő módon regisztrált dohánytermelő tagja is volt, az elkövetők tavaly több mint 8 tonna, összesen 800 ezer doboz cigaretta megtöltésére elegendő fogyasztási dohányt állítottak elő és értékesítettek, 327 millió forint kárt okozva a költségvetésnek.

A bűnbanda tagjai a hazai regisztrált dohánytermelőtől, illegálisan szerezték be az alapanyagot, amit saját gépeiken dolgoztak fel. Az így gyártott fogyasztási dohányt aztán továbbadták - áfa és jövedéki adó fizetése nélkül. A hálózat felszámolására szervezett akcióban az adóhatóság észak-alföldi nyomozói és járőrei 12 helyszínen egyszerre csaptak le. Az átkutatott ingatlanokban összesen három dohányvágó és egy dohányrázó gépet, továbbá a karbantartásához szükséges 20 hengert és 500 „fésűt” foglaltak le, valamint 31 millió forint értékben kerültek bűnügyi zár alá a dohánytermelő mezőgazdasági gépei, illetve ingatlanjai.

A nyomozók hét személyt állítottak elő gyanúsítottként, közülük hármat – köztük a regisztrált dohánytermelőt – le is tartóztattak. A NAV bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz, az elkövetők akár 10 év szabadságvesztésre, valamint akár több száz milliós jövedéki bírságra is számíthatnak.