Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A magyar közteher két és fél éve alacsonyabb, mint az unió által meghatározott minimális mérték, Brüsszel pedig lépéseket tett az adóemelés kikényszerítéséért. A változtatás így elkerülhetetlen" - mondta a lapnak az adóügyi államtitkár, Izer Norbert. A kormány azt szeretné, hogy az EU igazságosabb jövedéki adórendszert alakítson ki, vegye figyelembe például a helyi kereseti viszonyokat és a tagállamok adószabályait.

Január 1-jén és április első napján is emelkedik egyes dohánytermékek jövedéki adója - erről szól a napokban benyújtott adótörvény tervezete. "Magyarországnak nincs választása, az adóemelést az uniós szabályok írják elő - mondta az államtitkár a változtatás okáról. A parlament előtt fekvő javaslat alapján a cigarettánál januárban 7,3 százalékos adóemelés következne be, amelyet áprilisban újabb 4,8 százalékos követne. Egy doboz cigaretta átlagára emiatt minimum 174 forinttal emelkedhet majd. A dohány ötvengrammos csomagjának átlagárát az adóemelés - jövőre, két lépcsőben - összesen 184 forinttal növelheti - mondta az államtitkár az MTI szemléje szerint.

Izer Norbert arról is beszélt, hogy 2018 elején drasztikus emelést kellett volna végrehajtani, de a kormány elzárkózott a nagy mértékű és azonnali adóemeléstől, a lépcsőzetes növelés mellett döntött. Ugyan az elmúlt két és fél évben öt alkalommal nőtt a közteher, de a cigaretta jövedéki adója még így sem éri el azt a minimális mértéket, amelyet a közösségi szabályok meghatároznak.

"Az adóemelés kikényszerítéséért Brüsszel már két évvel ezelőtt kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen, a változtatás immár elkerülhetetlen. Magyarország, ameddig tudott, ellenállt, és próbálta meggyőzni az Európai Uniót arról, hogy igazságosabb jövedéki adórendszerre lenne szükség" - fogalmazott az államtitkár, majd magyarázatként megjegyezte: a cigaretta adóztatásának uniós rendelkezései több fontos szempontot sem vesznek figyelembe.

Nem kap jelentőséget az egyes tagállamok adórendszerei közötti különbözőség, ahogy az sem, hogy az uniós országokban eltérők a kereseti viszonyok, az úgynevezett vásárlóerő. De nem jelenik meg az uniós szabályokban az sem, hogy az EU keleti határánál fekvő tagországok, amilyen Magyarország is, komoly küzdelmet folytatnak a cigarettacsempészettel, a feketekereskedelemmel.

Az unióban már dolgoznak azon, hogy az új típusú termékek, így az elektronikus cigaretta, a füstmentes nikotintasak és a hevített dohányrúd adószabályait is egységesítsék, s ezeknél is legyen minimum adóteher - mondta az államtitkár. Szerinte igazodva a szomszédos államok adópolitikájához, az igazságos adóterhelés érdekében hazánk ezekre a termékekre már jelenleg is vet ki jövedéki adót. A dohányt nem, csak nikotint tartalmazó, íny mellé helyezendő tasakoknál például jövőre a fogyasztási dohányéval azonos adóemelés következhet.