Februártól nem a hagyományos cigaretta jövedéki adója változik, hanem a hevített dohánytermékeké, ám az Európai Bizottság már tárgyal az emelésről az előbbi esetében is, így néhány hónapon belül a cigaretta ára is jelentősen növekedhet – ezt írja összeállításában a Világgazdaság.

A portál egy szakértő közreműködésével elemezte a cigaretta jövedéki adójának kiszámítását.

Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group együttműködő partnere azt mondta, a jövedéki adó meghatározása komplexebb, mértéke függ attól, hogy milyen dohánytermékről van szó.

A legfontosabb, hogy a jövedéki adót alapvetően az Európai Unió szabályozza. Ennek az az oka, hogy az úgynevezett közvetett, tehát a fogyasztóra áthárított adókat muszáj EU-szinten meghatározni, mert jelentős torzulást okozna az egységes belső piacon a közvetett adók eltérő szabályozása

– nyilatkozta a vg.hu-nak a szakértő.

A mostani drágulás oka: a minimumadó emelése és a forint árfolyamának változása

A szakértő azt mondta, a jelenlegi szabályok szerint a jövedéki adó és a dohányzás kapcsolatában az EU kettős minimummértéket határoz meg: legalább 90 eurónak kell lennie 1000 szálanként, és el kell érnie az eladási ár 60 százalékát.

A cigaretta árának változása egyrészt abból adódik, hogy a minimumösszeget folyamatosan emeli az EU – és ezt a következő hónapokban tovább fokozhatja –, másrészt a forint árfolyamának romlásával a minimum jövedéki adó forintban kifejezett összege akkor is emelkedik, ha egyébként az EU által meghatározott, euróban kifejezett érték nem változik.

Fischer Ádám úgy számol, mindez 1000 szálanként 24 ezer forintot, és a kiskereskedelmi ár 23 százalékát, de legalább 37 300 forintot jelent.

 

 

 

Összességében egy 2000 forintba kerülő doboz kerekítve 425 forintnyi áfát és 940 forintnyi jövedéki adót tartalmaz.

A vg.hu-nak tett nyilatkozatában a szakértő hangsúlyozta, az már most tény, hogy a hevített dohánytermékek – ezek lényegében a cigarettahelyettesítő alternatív termékek, amelyek dohány elégetése nélkül, hevítéssel bocsátanak ki belélegezhető anyagot – már csak néhány napig nem esnek a jövedéki adó hatálya alá.

A Niveus partnere szerint ezek után februártól szálanként 35 forint jövedéki adót kell fizetni utánuk, ami 20 szálas dobozt feltételezve dobozonként 700 forintot tesz ki.