Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt hetek hírei mind arról szóltak, hogy újabb drágulást kell tudomásul venniük a káros szenvedélyüktől megválni nem tudó dohányosoknak. Egyes számítások szerint a cigarettahelyettesítő alternatív termékek esetén februártól a jövedéki-adó változás miatt dobozonként akár 700 forintos drágulás is előfordulhatott volna.

Az index.hu körkérdésére adott válaszokból az derült ki, hogy a hevített dohánytermékek eddig is a jövedéki adótörvény hatálya alá tartoztak, így itt nem lesz árdrágulás. A dohányt nem tartalmazó hevítőrudak adóterhe viszont emelkedik februártól.

Drágább lesz a dohányzás, de nem mindenkinek

A portál megkeresésére a Nemzeti Adó és Vámhivatal közleményében azt írta, 2023. február 1-jével azok a hevített termékek kerültek a jövedéki adó hatálya alá, amelyek nem tartalmaznak dohányt. Ilyenek például a különböző rudak, kapszulák, belélegezhető aeroszolok, azért mert február 1-től adózási szempontból a jövedéki szabályozás újonnan létrehozott „hevített termék” kategóriájába kerültek.

Ilyenek például:

  • olyan dohányrúd és a teljesen vagy részben rúdtól eltérő formájú kapszula, amely a használatához rendelt készülék segítségével hevítés által belélegezhető aeroszolt bocsát ki a dohány elégetése nélkül
  • olyan termék, amely teljesen vagy részben dohánytól eltérő anyagot tartalmaz, de egyébként megfelel az előzőekben meghatározott kritériumoknak

A NAV szerint ezek olyan növény- vagy gyümölcsalapú termékek, melyeket eddig kiskereskedelmi láncok boltjaiban vagy webáruházakban lehetett megvásárolni.

Az igazi árdrágulás mértékéről majd a piaci szereplők döntenek

Az árak meghatározása a gyártó és a forgalmazó piaci stratégiáján múlik, ők döntik el, hogy a szálanként fizetendő 35 forintos jövedéki adó és az utána megfizetendő ÁFA által okozott pluszköltséget mennyiben érvényesítik majd a kiskereskedelmi árban.

Az Európai Unió irányelvben szabályozza a dohánytermékekre kivetendő jövedéki adót, ez a szabályozás jelenleg nem terjed ki a hevített termékekre, így a korábbi értesülések ellenére a minimális adómértékre vonatkozó rendelkezés sem vonatkozik rájuk.

A NAV közleménye kitér arra is, hogy a jövedéki meghatározás szerint az elektronikus cigaretta már 2020. március elseje óta jövedékiadó-köteles dohányterméknek minősül és a benne felhasználható töltőfolyadék mennyisége után adózik a folyadék nikotin- és dohánytartalmától függetlenül.