Magyarországon a dohányzás felelős a halálozások 21 százalékért, éves szinten pedig 25 500 ember hal meg a dohányzással összefüggésbe hozható szövődmények miatt. Szinte minden dohányzó tisztában van azzal, milyen káros hatással van egészségére, de mégsem tudja vagy akarja feladni szenvedélyét. A dohányzásmentes világnap alkalmából az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet elindítja az Élj tiszta tüdővel! című, dohányzóknak szóló kampányát, melynek célja nemcsak azt megmutatni, hogy egészséges tüdővel mennyivel jobb és könnyebb minden, hanem biztosítani a leszokáshoz elengedhetetlen támogatást is.

A magyar lakosság 45 százaléka vallja, hogy egészségesen vagy nagyon egészségesen él, és mindössze 16 százalék mondja azt, hogy életmódját nem tartja egészségesnek – derül ki a Korányi Intézet 2019 végén készített felméréséből. Ez azért is érdekes, mert 2019-ben a felnőtt lakosság 29,6 százaléka (a férfiak 34 százaléka és a nők 25 százaléka) dohányzott vagy használt valamilyen dohányzással összefüggő elektronikus eszközt.

QP | Quality Placement

A dohányzók többsége már 18. életévének betöltése előtt rászokik a cigarettára. A kezdési átlagéletkor 17,5 év - nők esetében ez valamivel magasabb, míg a férfiaknál alacsonyabb. Azt, hogy a dohányzás függőséget okoz, az is igazolja, hogy közel negyedük maximum fél doboz (10 szál), több mint felük 10-20 szál, egyötödük pedig akár egy doboznál (20 szál) is több cigarettát szív el naponta. Ezzel nemcsak egészségüknek ártanak, hanem pénztárcájuknak is - a rendszeres dohányzók akár havi több tízezer forintot költenek dohánytermékekre.

A kutatás eredményei szerint a dohányozó lakosság egyharmada szeretné abbahagyni a dohányzást. A dohányzók ugyanis tisztában vannak azzal, hogy szenvedélyük káros az egészségükre, ezért többen próbálkoznak meg a leszokással. A jelenleg dohányzók több mint egynegyede (26 százalék) már tett kísérletet a dohányzás abbahagyására. Jó eredménynek számít, hogy több mint kétharmaduk (68 százalék) sikeresnek minősítette a leszokási próbálkozást, a válaszolók 32 százaléka viszont jelenleg is dohányzik.

A dohányzást abbahagyóknál a legfontosabb ok a saját egészségük volt (58 százalék), a második helyen a cigaretta ára szerepelt (25 százalék).

A dohányzás következtében több mint 7000 mérgező és legalább 70 ismert rákkeltő vegyület jut a szervezetbe, amelyek szinte minden szervrendszerben károsodást idézhetnek elő.A dohánytermékek és az élvezeti cikként használt nikotintartalmú termékek (e-cigaretta, nikotinos tasak, hevített dohánytermékek) függőséget okozó hatásának alapja a nikotin, amely elsődleges szerepet játszik a dohányzásra való rászokásban és a rendszeres dohányzás kialakulásában - olvasható a közleményben.