Világszerte 7,2 millióan, az Európai Unióban évente közel 700 ezren veszítik el életüket dohányzás következtében évente. A dohányzók mintegy fele idő előtt, nem dohányzó kortársaiknál átlagosan 14 évvel korábban hal meg. Egy kormánytámogatással megvalósuló program, a Három generációval az egészségért kezdeményezés arra hívja fel a figyelmet, hogy a rendszeres testmozgás és a dohányfüstmentes élet segít megőrizni szívünk, ereink és tüdőnk egészségét, csökkenthetjük a szívkoszorúér betegség, az agyvérzés, az érszűkület és számos rákos betegség okozta halálozás kockázatát - mondja Cselkó Zsuzsa, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet osztályvezetője és Kovács Gábor, az intézmény főigazgatója.

A dohányzás akadályozza a tüdő egészséges fejlődését a gyermekekben és serdülőkben, amelynek következtében emelkedik az idült légzőszervi betegségek, így az asztma és a COPD kialakulásának kockázata. A dohányzó várandósok magukat és magzatuk egészségét is veszélyeztetik káros szokásukkal. A passzív dohányzást elszenvedő csecsemők körében gyakoribb a hirtelen csecsemőhalál-szindróma és a fejlődési rendellenességek, valamint a viselkedési zavarok kialakulásának valószínűsége gyermek és serdülőkorban.

A legfrissebb tudományos adatok szerint, ha egy várandós kismama dohányzik, az nemcsak születendő gyermeke egészségére van káros hatással. Az úgynevezett epigenetikai változások a leendő unoka tüdőfejlődését is hátrányosan érinthetik - figyelmeztetnek a szakértők.

A december 8-i rendezvényen az érdeklődők az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vezető orvosaival és egészségfejlesztő szakembereivel találkozhatnak, részt vehetnek ingyenes szénmonoxid-mérésen illetve dohányzásról való leszokást és egészséges táplálkozást célzó tanácsadáson.