A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának módosításában a dohányzási célú gyógynövénytermékek törvényi definíciója kiegészül a hevítéssel történő fogyasztással is, és a tervezet alapján a gyógynövényes hevítőrudak nikotintartalmuktól függetlenül kizárólag dohányboltban forgalmazható termékekké válnak. 

Magyarországon egyre népszerűbbek a hevítéses technológiával fogyasztható, különféle növényi- és gyógynövény-alapanyagokból készült termékek, amelyek jelenleg a zárt dohány-kiskereskedelmi rendszeren kívül kerülnek forgalomba, így bárki, akár fiatalkorúak is szabadon hozzáférhetnek az árucikkekhez. 

A dohánymentes hevítőrudak jelenleg a jövedéki kötelezettségeken és a forgalmazási korlátozásokon kívül esnek, ezért jelentős piacra kerülési előnnyel rendelkeznek.

Kiemelt kockázatot jelent, hogy a termékeket bárhol (webshopból, benzinkutakon, hírlapboltokban, nagyobb élelmiszerláncokban) be lehet szerezni, és hogy az eredetük és összetételük sok esetben nem ismert. A komplex törvénymódosítás azonban más jelentős változást is hoz. 

A termékek online kereskedelme tiltva lesz, és a dohánytermékekre vonatkozó általános reklámtilalom a gyógynövénytartalmú hevítőrudakra is kiterjed majd. A hatóság a forgalmazók részére hat hónapos átmeneti időszakot biztosít, hogy rendezni tudják a készleteiket. A javaslatcsomag az Európai Unió illetékes szakbizottságának jóváhagyása után lép hatályba.