A munkahelyi környezetet érintő, dohányzással kapcsolatos közpolitikai intézkedéseknek mérhető pozitív hatása lehet az egészségre - írják Hajdu Tamás és Hajdu Gábor kutatók A dohányzási tilalom hatása a vendéglátóhelyeken dolgozó nők újszülöttjeinek egészségére című tanulmányukban, amely a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (volt MTA-kutatóközpont) Közgazdaságtudományi Intézete (KRTK KTI) által kiadott Munkaerőpiaci Tükör 2019-ben jelent meg.

Magyarországon a nemdohányzók védelméről szóló 1999. évi XLII. törvény 2012-ben életbe lépett szigorításának következtében tilossá vált a dohányzás többek között

  • a munkahelyeken,
  • a közforgalmú intézményekben,
  • a közösségi közlekedési eszközökön.
  • A legnagyobb változás a vendéglátóhelyek, kocsmák esetében történt, ahol korábban a törvényi korlátozás hiányában ritka kivételt jelentett a dohányzás tilalma.

A kutatók a KSH élveszületési, továbbá magzati és csecsemőhalálozási adatainak segítségével azt vizsgálták, hogy miként hatott a dohányzás korlátozása a vendéglátóiparban dolgozó nők újszülött gyerekeinek egészségére.

Nőtt a születési súly, kevesebb a koraszülött

A kutatás eredményei azt mutatták, hogy a dohányzás korlátozása szignifikánsan javította a vendéglátóhelyeken dolgozó nők újszülöttjeinek egészségét. A jogszabályváltozás hatására többek között nőtt az átlagos születési súly (55 grammal), csökkent az alacsony (2500 gramm alatti) születési súlyú újszülöttek és a koraszülöttek aránya (nagyjából 2-2 százalékponttal). Egyéb egészségmutatók tekintetében is kedvező változások mutathatók ki - olvasható a publikációban.

A dohányzási tilalom bevezetése - a kutatók megállapítása szerint - kétféleképpen javíthatja az újszülöttkori egészséget. Egyrészt ösztönözheti a dohányzó nőket, hogy szokjanak le a dohányzásról. Másrészt a tilalom miatt a munkahelyi környezet füstmentessé válik, ezért a passzív dohányzás csökken. (A kutatók szerint a tilalom elsősorban az érintett nők dohányzási szokásainak megváltoztatásával javíthatta a születéskori egészségmutatókat.)