A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Busás haszonra tett szert állampapírjainkon hazánk legnagyobb magánhitelezője, a kötvényállományunk közel 15 százalékát birtokló Franklin Templeton. Az amerikai befektetésialap-kezelő portfóliójában lévő magyar államkötvények nyilvántartási értéke az árfolyam-emelkedés következtében 567 millió dollárral, azaz bő 120 milliárd forinttal emelkedett a harmadik negyedév során − derül ki a társaság kimutatásaiból. A portfóliók részletes ismertetéséből kiolvasható, hogy nem vásároltak és nem is adtak el számottevő mennyiségben kötvényeinkből, a hozamcsökkenés okozta felértékelődés nyomán azonban halovány mértékben szinte minden portfólióban nőtt a súlyuk. A negyedév végére a Michel Hasenstab (képünkön) nevével fémjelzett alapokban tartott magyar államkötvények összértéke meghaladta a 9,3 milliárd dollárt, forintban a 2000 milliárd forintot.

Három hónap alatt tisztes, 6,2 százalékos hozamot ért el így a Templeton a magyar papírokon, azaz a magyar befektetések jóval jövedelmezőbbnek bizonyultak, mint a vizsgált portfóliók, amelyek átlagosan "csak" 5,1 százalékot hoztak a negyedév során. A portfóliókban lévő magyar papírok mintegy fele forintban denominált, a másik fele dollárban, illetve euróban denominált kötvény. Utóbbiak − amelyek hátralévő futamideje a tíz évet közelíti − különösen jól hoztak, némelyek árfolyama több mint 10 százalékkal emelkedett a harmadik negyedév során.

Tekintve, hogy az év eddig eltelt részében a Templeton által Magyarországon elért hozam meghaladja a 15 százalékot, feltehető, hogy Michel Hasenstab a gyenge 2011-es év ellenére sem bánta meg a budapesti kiruccanást. Persze az elért nyereség egyelőre csak papíron létezik. A Templeton súlya ugyanis akkora a magyar piacon, hogy itteni kötvényállományának mindössze töredékétől tudna úgy megszabadulni, hogy az ne okozzon áresését a piacon, valamennyi papír egyidejű piacra öntése pedig romokba döntené a magyar adósságkezelést. (Állítólag ennek következtében a Templeton vezetőjét jóval szívélyesebben fogadják a kormány vezetői, mint a Valutaalap tárgyalódelegációját.)

Kép: Napi Gazdaság