Az államháztartás héthavi hiánya az idén elérte 851,4 milliárd forintot, amely szinte megegyezik a tavalyi 851,2 milliárd forinttal - közölte a részletes adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A júliusi, egyhavi hiány 37,7 milliárd forint lett, ami ugyan jobb a tavalyinál, de messze elmarad a 2012-es 80 milliárdos többlettől - így az inkább átlag alattinak mondható az idei július.

Az érvényben levő költségvetés 984,6 milliárd forintos decemberi hiánnyal tervez, így a héthavi hiány ennek az értéknek a 86,5 százalékkal. Ugyanakkor a parlament előtt fekszik a költségvetést módosító törvény, amely az év végi deficitet 1136,6 milliárd forintra emeli az időközben végbement állami cégvásárlások miatt. Tavaly év végén 929,2 milliárd forint volt a deficit - vagyis az év utolsó öt hónapjában alig 80 milliárd forinttal nőtt.

A költségvetés részletes számaiból jól látható, hogy az adóbevételek látványosan nőttek tavalyhoz képest: az első hét hónapban a vállalatok befizetései 510,2 milliárd forintról 640,5 milliárd forintra nőttek. Ez részben a magasabb társasági adóbefizetéseknek, de leginkább az e-útdíjbevételeknek köszönhető. Szépen hoztak a kincstárnak a fogyasztási adók, ezen belül leginkább az általános forgalmi adóbefizetések nőttek: az első hét hónapban 1627,8 milliárd forint folyt be az államkincstárba, ami 101,6 milliárd forinttal haladta meg a tavalyi befizetéseket. A növekmény természetesen a végre beinduló online-kasszáknak köszönhető, de az NGM szerint az adóhivatalnokok pozitív változást látnak az autójavítók áfa-fizetési szokásaiban is.

A személyi jövedelemadóból 929,3 milliárd forint bevétel keletkezett - ez 58,7 milliárd forintos növekedés tavalyhoz képest. Az emelkedést az NGM magasabbak bérekkel magyarázza.

Nemcsak a bevételek, de a kiadások is szépen nőnek: a költségvetési szervek kiadásai 2296,5 milliárd forintra rúgtak, ami 202,2 milliárddal nőtt. További 143 milliárd forinttal 633,1 milliárdra emelkedtek a szakmai fejezeti kezelési előirányzatok kiadásai, elsősorban az oktatási és szociális kifizetések miatt. A költségvetés kamatkiadásai a csökkenő kamatpálya ellenére látszólag nőttek, hisz az első hét hónapban 765,55 milliárd ment el a kamatokra - ami 50 milliárd forintos növekedés az előző évhez mérten. Ám a költségvetés a kamatbevételei 114 milliárd forinttal nőttek - így véső soron a nettó kamatkiadások 64,7 milliárd forinttal csökkentek.