A politikus elmagyarázta, hogy a gáz esetében a hosszútávú szerződések biztosítékot jelentenek Magyarország számára, más országok azonban nemcsak az áremelkedésekkel állnak szemben, de abban sem biztosak, hogy lesz-e elég gázuk a fűtési szezonban.

Ezért mondjuk azt, hogy fel kell erősíteni a változást követelő hangokat.

A mi erősítőnk a konzultáció, ezért is van nagy jelentősége annak, hogy már több mint egymillióan töltötték ki. Szeretnék ezúton is köszönetet mondani mindenkinek, aki megtette ezt – folytatta.

Dömötör Csaba elmondása szerint a benzinárak és az olajellátás kérdése azért aktuális, mert az olajembargóról nyáron hozott döntés a napokban lép életbe. Magyarország mentességet harcolt ki a döntés alól, és sikerült elérni, hogy vezetéken keresztül továbbra is kapjon orosz olajat, tehát a szállítási korlátozások alól ki tud bújni, de az áremelési hatás alól sajnos nem. Ha ugyanis kevesebb orosz olaj érkezik Európába, annak árfelhajtó hatása lesz, így előfordulhat, hogy Magyarország is drágábban tud majd olajat beszerezni, és ez közvetett módon a szankciós felár megfizetésével járhat.

Dömötör Csaba hozzátette, hogy Brüsszelben már dolgoznak a kilencedik szankciós csomagon, ami a hírek szerint kiterjedne például a nukleáris energiára is. Ez Magyarországnak súlyos károkat okozna, részben azért, mert a paksi blokkok orosz technológiával működnek, másrészt pedig akadályt gördítenének a paksi bővítés elé. 

Márpedig a paksi áram Magyarország számára az olcsóbb áram garanciája, ezért mi a nukleáris szankciókat nem támogatjuk

– fogalmazott.

Ez egy több frontos vita – összegzett az államtitkár: életbe lép az olajembargó, napirenden vannak a gázszankciók a gázár-sapka formájában, illetve a kilencedik csomag kiterjedne a nukleáris energiára is.

Senki nem várhatja el tőlünk, hogy lábon lőjük magunkat gazdasági értelemben

– vélekedett.