A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében hétfő 13 órától a benzinárstop már a benzin és gázolaj nagykereskedelmi árára is vonatkozik, azaz a kormány legfeljebb 480 forintban határozza meg a benzin és gázolaj literenkénti árát.

Az intézkedés célja, hogy a kiskereskedelmi egységek ne kényszerüljenek a beszerzési ár alatt értékesíteni az üzemanyagokat - adta hírül az ITM.

A tavaly novemberben bevezetett benzinárstop május 15-éig érvényben marad.

A kormányrendelettel a kabinet 5-5 forinttal csökkentette a nettó jövedéki adót és felfüggesztette a hasonló mértékű készletezési díj alkalmazását is.

Így a benzinnél a nettó, literenkénti közteher 120 forintről 115 forintra, a gázolajnál pedig 110,35 forintról 105,35 forintra csökkent. Emellett a március és május közötti időszakra a biztonsági olajkészletezés literenként bruttó 5-5,2 forintos díját is eltörölték.

Szakértők szerint a mostani intézkedés a hazai piac túlnyomó többségét ellátó Mol Nyrt.-nek jelenthet érvágást. A benzinnél a mostani rendelet lényegében a jelenlegi nagykereskedelmi eladási árat rögzíti és csak a gázolajnál jelent tényleges csökkentést.

A bejelentést követően esni kezdett a Mol árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén. Délelőtt még pluszban volt a részvény, jelenleg már több mint 1,2 százalékos mínuszban forog.