A  vasárnap benyújtott fideszes indítványt hétfőn kivételes sürgős eljárásban tárgyalta meg, kedden pedig már el is fogadta az Országgyűlés kormánypárti szavazatokkal - írja az MTI. Az elfogadott törvény szerint az előterjesztés szerint az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal köteles ellenőrizni a közfeladatot ellátó szerveket, a közérdekű adat megismerésére irányuló igény pedig nem eredményezhet az ellenőrző szervek jogosítványaival azonos mélységű és terjedelmű adatbetekintést. Az indoklás ezt azzal egészíti ki, hogy azokat a "visszaélésszerű adatigényléseket", amelyek az adatkezelő működését jelentős mértékben és hosszú időre akadályoznák, nem kell teljesíteni.

Ebből és a kivételes eljárási rendből a hétfői vitában a felszólaló ellenzéki képviselők azt olvasták ki, hogy a kormányoldal korlátozni akarja a trafikpályázatok megismerhetőségét. Ezt az előterjesztő Vas Imre és Répássy Róbert igazságügyi államtitkár is cáfolta.

Gondolatolvasás: az adatok kiadását már az igénylés előtt megtagadták

Hétfőn az atlatszo.hu oknyomozó újságíró portál hat másik szervezettel - Transparency International Magyarország, a hvg.hu, az index.hu, a K-Monitor Közhasznú Egyesület, az origo.hu és a Társaság a Szabadságjogokért Egyesületegyütt - együtt kérte a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt-től a dohánypályázatok adatait, miután az eredménylista csak a nyertesek nevét tartalmazza, de még az ő egyértelmű azonosításuk sem lehetséges, ahogy azt sem lehet tudni, hogy ki bírálta el a pályázatokat, és hogy milyen eredménnyel.

Ennek megfelelően a nemzeti dohánycégtől az atlatszo.hu először elektronikus úton szerette volna kérni a nyertes pályázók és a bírálók azonosító adatait, valamint a részletes - minden pályázónál az értékelési pontszámra és annak részpontszámaira is kiterjedő - eredményt. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.-nek azonban nincs e-mailcíme, pedig azzal a közfeladatot ellátó szerveknek törvény alapján rendelkezniük kell. Ennek hiányában telefonos és az űrlapkitöltéses kapcsolatfelvétellel próbálkoztak, ez azonban érdekes fejleményt hozott. A portálnak arra a kérdésére, hogy mi a Zrt. e-mailcíme, rögtön azt a választ kapta Légrádi Petra marketing és kommunikációs vezetőtől, hogy "[a] dohánytermék kiskereskedelmi jogosultság átengedésére kiírt nyilvános koncessziós pályázat nyertes és nem nyertes pályázati anyagaira vonatkozóan elmondható, hogy mivel nem minősülnek közérdekű adatnak, a betekintés nem lehetséges".