A Fidesz és a Jobbik és az MSZP frakció többségének szavazataival nagy többséggel elfogadta a parlament Navracsics Tibor, Répássy Róbert fideszes és Rétvári Bence kereszténydemokrata képviselők alkotmánymódosítási javaslatát, mely kétszáz főben maximalizálja a parlamenti képviselők létszámát, valamint megteremti a miniszterelnök-helyettes intézményét. Az Index beszámolója szerint a javaslatot az LMP frakció egységesen elutasította, a szocialisták közül többen tartózkodtak - például Baja Ferenc -, de például Gyurcsány Ferenc és Ficsor Ádám megszavazta.

Kisebb zavart okozott az ülésteremben, hogy miután a javaslatot gépi szavazással, 306 igen, 16 nem, 35 tartózkodás mellett elfogadták, a Fidesz indítványára újra szavaztak róla, ezúttal név szerint.

Mint kiderült, a házelnök Schmitt Pál tévedésből - saját megfogalmazásában "feleslegesen" - rendelt el gombnyomásos szavazást, a kérdésben a név szerinti szavazás eredménye számít majd döntőnek.

A szocialisták annak ellenére támogatták a javaslatot, hogy előtte a Fidesz nagy többséggel elutasította módosító indítványaikat - amelyeket már a bizottságokban sem támogattak, így csak az MSZP külön kérésére szavaztak róla egyáltalán a képviselők.

A Fidesz javaslatát így végül eredeti formájában fogadták el a képviselők. A javaslat értelmében a kisebb parlamentről szóló paragrafus egyelőre nem hatályosul, arról majd egy külön törvény rendelkezik, ha már a parlament rendezte a választójogi törvény módosítását is. Ez utóbbira két javaslat, a Fideszé és az MSZP-jé is a parlament előtt van. A Fidesz a mostani választási rendszert igazítaná a kisebb parlamenthez, az MSZP ezzel szemben elveiben is megváltoztatná a szisztémát, a vegyes rendszerről tisztán listás, arányos rendszerre állna át.

Bár az alkotmánymódosítás vitájában a Fidesz vezérszónokai arról beszéltek, hogy a választójogi törvény módosítására több időt szánnának, és az új jogszabály megalkotása ráér 2011. december 31-ig, akár már a jövő héten döntés születhet róla - mivel a Fidesznek kétharmados többsége van, csak a szándékaikon múlik, hogy már most megteszik-e.