Az átlagoshoz képest 80 százalékkal kevesebb őszibarack terem az idén, miután a tavaszi fagyok jelentős károkat okoztak - adta hírül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Mártonffy Béla, a kamara Kertészeti és Beszállítóipari Országos Osztályának elnöke szerint az őszibarack termesztés eredményesen művelhető Magyarországon, de csak akkor, ha megfelelő termőhelyen, megfelelő fajtával és megfelelő termesztéstechnológiával dolgoznak a kertészek. A hosszú évek óta zajló globális klímaváltozás azonban komoly kihívást jelent a kertészeti ágazatnak is, és ezért a fokozottan ellenálló gyümölcsfajták telepítésére volna szükség.

A szélsőséges időjárás miatt aktuális lenne újragondolni a nemesítést is, abba a hazai klímához szokott fajtákat bevonni, emellett egy működőképes kataszteri rendszert kell felállítani, a gazdák sikeres termőhely- és fajtaválasztása érdekében - véli Mártonffy.

Volt 10 ezer hektárral több is

Magyarországon az őszibarack-termesztés az 1970-es években élte a fénykorát, az árutermelő őszibarack-ültetvények területe akkor mintegy 13 ezer hektár volt, ami azóta folyamatosan csökken, jelenleg alig több mint 3000 hektár. Mára Az ültetvények döntő része elöregedett, elavult művelési rendszerrel és korszerűtlen fajtaszortimenttel. Kevés az új telepítés, az elmúlt években csak néhány száz hektár volt.

Az éves termés az időjárási körülmények által erősen befolyásolt, ingadozó, általában 16-45 ezer tonna között mozog a NAK összeállítása szerint.

Az őszibarack-ültetvények nagyobb hányada Csongrád (1294 hektár), Pest (450 hektár) és Bács-Kiskun (394 hektár) megyékben található. Jelentős termelés folyik még Fejér (128 hektár), Somogy (136 hektár), Szabolcs-Szatmár-Bereg (174 hektár) és Heves (169 hektár) megye területén.