Magyarországgal együtt kilenc fejlett európai országban csökkent az élelmiszer-kiskereskedelem mennyiségben mért forgalma a harmadik negyedévben tavaly július-szeptemberhez képest a Nielsen piackutató vállalat felmérése szerint.

Hazánkban az értéket tekintve 1,2 százalékkal nőtt a bolti forgalom a harmadik negyedévben a múlt évi hasonló időszakkal szemben, mennyiségben viszont 2,9 százalékkal csökkent. A mutatók kedvezőtlenül alakultak az első két negyedévvel összehasonlítva. A mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagár 4,1 százalékkal emelkedett.

A huszonegy vizsgált, fejlett országot tekintve, a harmadik negyedévben átlagosan 2,4 százalékkal emelkedett az élelmiszer-kiskereskedelem forgalma értékben. Ez az elmúlt tizennyolc hónap legalacsonyabb mutatója – állapítja meg Jean-Jacques Vandenheede, a Nielsen európai igazgatója. Csökken az infláció is, amely átlagosan mindössze 1,3 százalék idén július-szeptemberben. Az infláció mértéke megfeleződött az idei második negyedévhez képest. Sőt, tíz országban deflációt regisztráltunk, azaz csökkentek az átlagárak.

Ugyanakkor a harmadik negyedév során mennyiségben 1 százalékkal több élelmiszert, háztartási vegyiárut és kozmetikumot adtak el Európában, mint a tavalyi hasonló időszakban. A második negyedév növekedési rátája ennél nagyobb volt, 1,9 százalékos. Figyelemre méltó, hogy földrészünkön még mindig kedvezőbb a növekedés üteme, mint Észak-Amerikában.

Vegyes képet mutatnak az öt nagy nyugat-európai piac (Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Spanyolország) trendjei. Olaszországban és Németországban csökkentek az átlagárak, s a mennyiségben mért forgalom is. Mennyiségben többet adtak el viszont Franciaországban, Nagy-Britanniában és Spanyolországban – mutat rá a Nielsen szakértője.

Néhány közép- és kelet-európai országban elmaradtak a várakozásoktól a harmadik negyedév trendjei. Például Szlovákiában 4 százalékkal csökkentek az átlagárak, Csehországban pedig 2-vel, a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Ennek ellenére a mennyiségben mért bolti eladás mindkét országban csökkent. Nagyobb lett a mennyiségi eladások növekedési üteme a harmadik negyedév során Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Norvégiában, Portugáliában és Spanyolországban.

Az élelmiszer-kiskereskedelem forgalma a harmadik negyedévben, mennyiséget tekintve a huszonegy közül a következő országokban csökkent a tavalyi hetedik-kilencedik hónaphoz képest: Írország (4 százalék), Csehország, Magyarország, Szlovákia, (3-3), Finnország, Görögország (2-2), Dánia, Németország és Olaszország (1-1).

Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom, mennyiséget tekintve növekedett Boszniában, Albániában, Oroszországban, Szerbiában, Macedóniában és Szlovéniában. Romániában az értékben mért növekedés megegyezik az áremelkedés 13 százalékával, mennyiségben pedig stagnál a bolti forgalom. Bulgáriában az értékben mért növekedés elmarad az átlagos áremelkedés ütemétől, mennyiségben pedig kisebb lett a bolti forgalom. Szlovéniában mindkét szempontból pluszt regisztrált a Nielsen.

Az eltérő harmadik negyedévi trendek miatt a piacok egy részében óvatos optimizmussal lehet a közeljövőbe tekinteni, állapítja meg a Nielsen elemzése. Más piacokon remélhető, hogy a harmadik negyedév vártnál kedvezőtlenebb mutatói csak átmeneti trendet jeleznek.