Felborította a Mario Draghi vezette nemzeti egységkormány egyensúlyát az Öt Csillag Mozgalom (M5S) nevű kormánypárt, mely nem szavazott bizalmat a kormány energia-csomagjának a felsőházban tartott szavazáson csütörtökön - írta az MTI római tudósítója.

A szenátusi szavazáson az M5S frakciójának 61 tagja kivonult az ülésteremből. Napirenden a Draghi-kormány újabb energia-csomagja szerepelt, amely az üzemanyag- és rezsiköltségek drágulásával szemben 23 milliárd euróval támogatja a családokat és vállalatokat. A csomagot a kormány bizalmi szavazásra bocsátotta.

A bizalmat szavaztak a kormánynak, Draghi mégis lemondott az M5S miatt

A parlamenti többség az M5S támogatása megvonásával sem szűnt meg: a szavazáson részt vevő 211 szenátorból 172-en igennel, 39-en nemmel voksoltak. A szavazás előtti felszólalásában Maria Domenica Castellone, az M5S felsőházi frakcióvezetője kijelentette, hogy a párt az energiacsomagra nem adott bizalmat, a Draghi-kormányt azonban továbbra is kész támogatni.

Az M5S magatartása azonban megkérdőjelezte a 2021. február 13-án megalakult nemzeti egységkormány jövőjét. Mario Draghi korábbi kijelentései szerint a kormány az M5S nélkül "nem létezik". Elemzők rámutattak, hogy az M5S kilépésével a Draghi-kormány belső erőviszonyai teljesen megváltoznak, mivel többségbe a jobboldali és jobbközép pártok kerültek.

A szenátusi szavazást követően Mario Draghi Sergio Mattarella államfőhöz ment egyeztetésre a kormányzás lehetőségeiről. A találkozó kevesebb mint negyedóráig tartott. Az olasz politikai gyakorlat szerint a köztársasági elnök a kormányfőt újra a parlament elé küldheti felmérni, hogy továbbra is élvezi-e a pártok bizalmát. Mario Draghi korábban viszont azt hangoztatta, hogy nem akar második mandátumot vállalni.

Szakértői kormány jöhet

Az államfő a pártokkal konzultálva szakértői kormány felállítását kezdeményezheti, amely a következő választásokig irányíthatja az országot, és feladata mindenekelőtt a költségvetési törvénycsomag kidolgozása lenne.

Az esetleges miniszterelnökök névsorában az első helyen Giuliano Amato volt kormányfő neve szerepel, aki jelenleg az alkotmánybíróság elnöke. Nem kizárt az előrehozott választás sem: a parlament feloszlatása és a választások kiírása között hatvan napnak kell eltelnie.

A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni minél előbbi választásokat sürgetett. Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője úgy vélte, hogy a kormánytöbbségnek vége. Salvini közösségi oldalán kijelentette, hogy "még hónapokig tartó haszontalan politikai csiki-csuki helyett bölcsebb lenne visszaadni a szót az olasz választóknak". A 2018-ban megválasztott római parlament ötéves ciklusa jövő tavasszal ér véget.

A négy évvel ezelőtti választásokat az Öt Csillag Mozgalom 32,7 százalékkal nyerte meg. A párt támogatottsága azóta a felére csökkent.

Június 21-én az M5S vezető politikusa Luigi Di Maio külügyminiszter kilépett a pártból, és 62 szenátor és képviselő követte. Önálló frakciót alakítottak Együtt a jövőért, aminek következtében az M5S már nem volt a legnagyobb parlamenti erő.

Július 7-én Giuseppe Conte, az M5S vezetője több pontos ultimátumot intézett Mario Draghihoz a többi között az Ukrajnába induló fegyverszállítmányok leállítását, valamint az európai minimálbér leállítását követelve. Utóbbiak teljesítéséhez kötötte a kormányzás folytatását.