Bár a fogyasztók egyelőre még nem érzik igazán, egy kisebb drágulás már végbement a hazai tejpiacon - ismerte el a Magyar Nemzet. A termelők még a nyár végén hívták fel a figyelmet arra, hogy a felvásárlási árakat a növekvő költségekhez kellene igazítani. Az árak két és fél éve 90 és 100 forint között mozognak, ami egyre kevésbé fedezi a termelési költségeket: főként az emelkedő béreket és energiaárakat.

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója azt mondta a napilapnak, hogy iparági információk szerint az elmúlt hetekben 2-4 százalékkal emeltek árat a feldolgozók és az áruházláncok. A szakember szerint a drágulás folytatódni fog, részben a forint gyengülése, részben a nyers tej hazainál magasabb külföldi ára miatt.

A hazai nyers tej felvásárlási ára május és augusztus között 98 forint körül alakult, miközben a külpiacokon magasabb árat kínáltak a felvásárlók. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ adatai szerint négy hónap alatt több mint 15 százalékkal nőtt az exportár, meghaladva a 105 forintos kilónkénti szintet. Nem csoda, hogy egyes gazdaságok exportálják a nyers tejet. A terméktanács szerint május és augusztus között 12 százalékkal kevesebb nyers tej került a hazai feldolgozókhoz.