Az árucsoportos bolti statisztika az üzlettípus szerinti kimutatástól eltérően azt jelzi, milyen termékféleségekre mennyit költöttek, függetlenül a vásárlás helyétől. Összekeveredett ugyanis az elmúlt sok-sok esztendőben a boltok kínálata, és bár az alapvető jegyeket megőrizték, közben úgy színesedett a választék, hogy a vásárlónak csábítóbb legyen - írja a blokkk.com kereskedelmi szakblog. Így például egy élelmiszerboltban az ételféleségek mellett sok mást is megtalálni, például zoknit, vagy éppen valamilyen műszaki cikket is.

Az idei első negyedévben sok pénz duzzasztotta a vásárlók pénztárcáját, hiszen mind az egyszeri juttatások, mind a munka utáni javadalmazások szépen hizlalták a családi kasszákat - és persze a boltosokét is. De voltak azért kanyarok is a korábbiakhoz képest a boltos költekezésben.

Kevesebbet esznek a magyarok?

Az árucsoportos összegzés így a módszertan alapján eltér a bolttípusok szerinti adatoktól. Legtöbbet élelmiszerekre költik, így akár az élelmiszer áruházak, boltok, vagy a termékcsoportos kimutatást bogarásszuk, ebben nincs változás. Az élelmiszerek brutális drágulása azonban alaposan megrostálta a vásárlásokat 2022 első negyedévében.

Az élelmiszer-, italféleségek vásárlásának értéke az év első három hónapjában 6 százalékkal emelkedett a termékcsoportos statisztika szerint az előző évihez képest. Ugyanakkor az első negyedévben lépte túl az élelmiszerféleségek, italok átlagos drágulása a 10 százalékos szintet. Ez viszont azt jelenti, hogy mennyiségben, volumenben kevesebb élelmiszert vásároltak, mint egy évvel korábban - februártól indított árstop mellett is.

A korábbi első negyedévekre 2019-ig visszatekintve 2020 első három hónapjában jó nagyot spájzoltak a magyarok, 7 százalék feletti drágulás mellett is ötödével többet költöttek az ételféleségekre. 2021-ben fékeztek a járvány miatt a kiadások összegét nézve, de az ételárak emelkedését nem úszták meg, a mutató 5 százalék környékén mozgott.

Az előbbiek nyomán 2022 első negyedévében 2019-hez képest negyedével több pénzt költöttek ugyan élelmiszerféleségekre, de az időszak egészét nézve azok drágulása is közelítette ezt a szintet. Így nem hordtak sokkal több élelmiszert haza. Szerepet játszott az első negyedévi élelmiszer-költekezésben persze a húsvéti ünnepek változó időpontja is, de végül az első három hónapok mérlege ezt mutatja.

Jól fogy a benzin, lakás, meg a ketyerék

Az ételféleségek után a legtöbb pénz a benzinkutakon maradt és nagyon úgy tűnik, hogy bár autózni nagyon kell, azért az árakat csak megnézik az autósok. Még akkor is, ha árstop van, hiszen a korábbi évekhez képest a 480 forint sem semmi. Mindennel együtt másfélszeresére ugrott a benzinkutakon hagyott pénz.

Hasonló kép rajzolódik ki a lakásfelújításokra és a berendezésükre költött pénz összegéből is, bár az építőanyagok ára is szépen megemelkedett közben.

A járvánnyal függ össze a gyógyszerek, tisztálkodó-, tisztítószerek vásárlásának növekedése. Mindemellett továbbra sem tudnak ellenállni a különféle ketyerék, elsősorban a mobilok vásárlásának.