Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly 380 forint volt a fagylaltunk, idén 400 forintért áruljuk és nincs különbség se a cukormentes, se a vegán között – mondta Somogyi József Lászlóné, a Bringa Tanya üzlettulajdonosa az ATV Híradónak. Ennek a fagyizónak a tulajdonosa nem mert drasztikusan árat emelni, szerinte ha 400 forint fölé emelné a gombócok árát, akkor sokan elpártolnának tőlük.

Akad azonban olyan fagylaltozó a Balaton, ahol 500, de van, ahol 700 forint egy gombóc fagyi. Egy keszthelyi fagyizóban 450 forintért árulják, ennek tulajdonos szerint a rossz forint/euró árfolyam az oka az elszabadult áraknak. "A fagylalt alapanyagok nagy része eurós alapú elszámolással működik, a szállítási költségek megnőttek, és a rezsi költségek is az egekben vannak már" - nyilatkozta Janicsek Tibor üzlettulajdonos.

A Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke szerint a kimagasló bérek is közrejátszanak a fagylaltárakban. Hiszen lassan alig találni jó szakembert, ha mégis, az csillagászati árba kerül egy-egy vállalkozásnak. "Összességében egy 10 százalékos áremelés lehet; elsődlegesen talán a munkabérek, azaz a bérigények, amik igen komoly terhet jelentenek a vállalkozásoknak, ez már lassan nyugati szintet ér el" - fogalmazott Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke.

Az ATV Híradó által megkérdezettek szerint egyre ritkábban fagyizak a magyarok. Ha mégis, akkor a minőséget választják, még ha drága is egy egy gombóc: "Ritkábban fagyizok, de akkor az minőségi legyen"– hangsúlyozta Négyesi Nóra.

A szakember szerint ha az élelmiszerárak tovább drágulnak és nem konszolidálódik az euró és a forint árfolyama, akkor bizony a nyár végére még drágább lesz a fagylalt. ​