A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A Semmelweis terv gyógyszer-politikai fejezetének megvalósulását nem a kitűzött célok teljesíthetetlensége veszélyezteti, hanem a Széll Kálmán terv keretrendszere, amely ma erősebb kormányzati prioritás − mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke egy háttérbeszélgetésen. A Széll Kálmán tervben 2012-re tervezett 83 milliárd, majd 2013−2014-re beütemezett 120-120 milliárd forint támogatáscsökkentés drámai hatással lehet a gyógyszertárak működésére, amelyek mintegy ötöde, az ezeket működtető vállalkozások negyede már így is veszteséget termelt 2010-ben.

A gyógyszertáraknak 2012-ben számolniuk kell a támogatott gyógyszerek ár- és forgalomcsökkenéséből adódó árréseséssel, a forgalmi struktúra változásával járó immobil és leértékelődő készletek okozta veszteséggel, valamint a gyártói és nagykereskedelmi kedvezmények csökkenésével. Becslések szerint a patikai ágazat az idén az árréstömeg tíz százalékát, akár 8,2 milliárd forintot is elveszíthet, ami az előző években felgyülemlett feszültségeket is figyelembe véve beláthatatlan folyamatokat indíthat el.

A Magyar Gyógyszerész Kamara legalább a Széll Kálmán terv miatti kiesés kompenzálását szorgalmazza − mondta Hankó −, ami a korábban keletkezett feszültségeket ugyan nem oldja, de arra alkalmas lehet, hogy az ágazat az idei gyógyszerellátási feladatait tisztességesen ellássa. Hatékonyságjavító elemek bevezetését kérték, például a generikus-helyettesítés ellenérdekeltségeinek feloldását a megtakarítások bizonyos hányadának felhasználásával. Bevonnák a gyógyszertárakat a generikuskészítmény-választásba a hatóanyag-rendelés szabályozásának változtatásával. Célszerű megteremteni a gyógyszertári szolgáltatások díjazásának feltételeit is, valamint sort kell keríteni a patikai árrésrendszer belső ellentmondásainak feloldására.