A hazai lízingpiac a második negyedévben 70 százalékkal csökkent az előző azonos időszakához képest - a lízingcégek által finanszírozott eszközök értéke alig érte el a 226 milliárd forintot. A szerződések száma szintén jelentősen, 74 százalékkal volt kisebb 2009. első felében - áll a Lízingszövetség közleményében.

A Lízingszövetség által a tagság körében végzett felmérés szerint általános a borúlátás, de 2009 második felére a visszaesés enyhe mérséklődésére számítanak. A válság mélyülésével fokozatosan megfigyelhető a várakozások változása is, habár a mostani előrejelzések még mindig a tény adatoknál kisebb éves visszaesést mutatnak. A piac és az ügyfelek számára ugyanakkor biztató lehet a forint árfolyamának jelenlegi erősödése, a kamatcsökkentés és a költségvetés várható stabilizálódása, az államcsőd kockázat mérséklődése - mondta Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára.

A válság hatására - a várakozásoknak megfelelően - megindult az informatikai piac finanszírozási szerkezetének átalakulása: ennek hatására az általános csökkenéssel szembe ment az IT finanszírozási piac, hiszen 4 százalékkal nőtt ezen berendezések finanszírozási volumene.

A gépjármű finanszírozásban - a PSZÁF szabályozás hatására – rövidült a futamidő, viszont más területeken a válság hatására egyértelműen csökkent az ügyfelek tehervállaló képessége és nőtt a hosszabb futamidejű szerződések aránya a teljes portfólión belül.Az autófinanszírozás drasztikus visszaesése a második negyedévben is folytatódott, éves szinten eddig 65 százalékos a csökkenés. A szerződésszám 66 százalékos csökkenése meghaladta még a gépjármű értékesítés volumenének visszaesését is, ami az elmúlt negyedévben 60 százalékot tett ki. Jellemző, hogy a piaci szegmens eltolódott a használt gépjárművek irányába.

A gépeknél és berendezéseknél az első félévben 46 százalékos volt a visszaesés a finanszírozott értékben és 66 százalék a szerződés számot tekintve.
Az ingatlanlízingnél a korábbi évek növekedését 2009 első negyedévében 57, második negyedévében már 75 százalékos visszaesés jellemezte.