Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A KSH legfrissebb adatai (2011) szerint az egy lakosra jutó éves kiadásoknak 3 százalékát, azaz majdnem 27 ezer forintot tesz ki a gyógyszerekre, vagy gyógyhatású készítményekre fordított összeg. Ebből több mint 11 ezer forint az állam által támogatott gyógyszer lakossági térítési díja, a többi a szabadon vásárolható termékeket jelenti.

Ez az adat elsőre bár nem tűnk jelentősnek, de ha azt nézzük, hogy egy nyugdíjas háztartás esetén mekkora az egy főre jutó kiadás, akkor látható, hogy a teljes kiadásuk majd 7 százalékát gyógyszerre, vagy gyógyhatású készítményekre fordítják az idősebb korúak. Ez az arány pedig több, mint duplája egy átlagos család azonos körű kiadásainak - hangsúlyozzák az elemzés készítői.

Csökkenő állami ráfordítások

A gyógyszerkassza növkedésének megállítása érdekében a 2011-es Széll Kálmán tervben, és az ennek alapján az EU számára készített konvergencia programban azt vállalta a kormány, hogy rendkívül drasztikus 120 milliárd forint feletti forráskivonást hajt végre. 2012-ben azonban az eredetileg tervezett 277 milliárd forint helyett végül is ennél lényegesen magasabb összeget, 315 milliárd forintot kellett a költségvetésből e kiadásokra fordítani.

A 2013-as, idei év erősen ambiciózus, mivel 279 milliárd forintot terveztek csupán e költségvetési soron a költségvetés elfogadásakor. Azaz a tavalyi jelentős megszorításhoz képest, újabb "szigorítást" akarnak végrehajtani a gyógyszerköltségeken. Ennek tarthatóságát illetően azonban a Policy Agenda szkeptikus, annak ellenére, hogy a januári költségvetési adat alapján az időarányosnál is alacsonyabb volt a költés ebben a szegmensben. Ugyanakkor úgy látják, érdemes megvárni az első negyedév végét, mivel akkor majd látszik, hogy milyen mértékű az előző időszakokhoz képest a költségvetési pénzek kiáramlása.

Várakozásaik szerint a kabinet - ha nem akarja kiegészíteni egyéb forrásokból a gyógyszerkasszát, akkor - kénytelen lesz újra változtatni a támogatási rendszeren.

A lakossági terhek nőnek

A Policy Agenda tavaly őszi elemzésében már felhívta a figyelmet arra a problémára, hogy bár a kormány kevesebbet áldoz a gyógyszertámogatásra, és a rendszer átalakításával csökkentette az egy főre jutó térítési díj összegét, de arányaiban mégis többet kell fizetni a patikában, mint eddig. Amíg egy 1000 forintos gyógyszer esetén 2011-ben még 770 forintot az állam finanszírozott és csupán 230 forintot kellett fizetnie a betegnek, addig ez 2012-ben kb. 250 forintra emelkedett. Azaz, akinek szüksége van gyógyszerre, az többet fizet dobozonként, mint korábban.

Fontos lehet azonban az is, hogy míg 2011-ben a tényleges fogyasztás alapján egy fő 11.400 forintot fizetett évente az állami támogatás mellett a patikában, addig ez az összeg 2012-ben éves szinten 10.500 forintra csökkent. Elvileg talán ez még kormányzati sikernek is találhatnánk, ha nem az lenne a mögöttes ok, hogy a csökkenő reálkeresetek, illetve a növekvő árak miatt egyre többen nem tudják kiváltani a gyógyszereiket. Ugyanis a valóságban emiatt csökken a támogatott forgalom, és emiatt kell kevesebbet fordítania az államnak a gyógyszer kassza támogatására - állapítja meg az elemzés.

A mögöttes adatokból az is látszik, hogy miközben az állam egyre inkább szűkíti pénzügyi lehetőségeit, annak ellenére egyre többet költünk olyan termékekre, amelyek nem tartoznak a társadalombiztosítás által támogatott körbe. A tavalyi év első háromnegyedévi adatai alapján az elemző  becslése szerint 2012 évben a gyógyszer és gyógyhatású készítmények kiskereskedelmi forgalma 430 milliárd forintot ért el, amely 25 milliárd forinttal több, mint 2010-ben. Azaz bár csökkent az állami támogatás, és támogatott gyógyszerre 2010-hez képest 13-15 milliárd forinttal kevesebbet hagyunk ott a patikákban, de az egyéb beszerzésű készítményekre többet költünk.

Az elemzők kiemelik, jellemző, hogy e termékeknél az átlagosnál magasabb is az árdrágulás mértéke (2013. februárban 4,1százalék). A lakossági érzetet nézve pedig valószínűleg mindegy, hogy a receptre kiváltott gyógyszer, vagy a recept nélkül megvásárolható termék ára növekszik, hiszen mégiscsak egy helyről kell azt fizetnie.