A két felsőoktatási intézmény, valamint a zalaegerszegi székhelyű, dróntechnológiai kutatásokban élenjáró vállalat együttműködésének célja, hogy bekapcsolódjanak a hazai és nemzetközi szintű drón-ökoszisztéma működésébe, és a már megvalósult fejlesztések szellemi és anyagi tőkéjét egyesítve hozzájáruljanak az iparág elméleti és gyakorlati ismeretanyagának bővüléséhez.

Az együttműködéssel kapcsolatban Dr. Czigány Tibor, a Műegyetem rektora elmondta, hogy a program kiváló példája két meghatározó szerepet betöltő egyetemi partnerhez köthető koncepciók, technológiák, valamint az egyik legmodernebb fejlesztésekkel foglalkozó ipari szereplő megoldásai, fejlesztései közötti szinergiáknak.

Dr. Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora szerint

„a drónkutatás és drónok alkalmazása a mai világban mind a civil szektor, mind a hadi ipar és a honvédelem számára kiemelt jelentőséggel bír. Egyetemünk a ma aláírandó partnerség keretén belül elsősorban ez utóbbi számára tud számos gyakorlati kutatás-fejlesztési eredményt ígérni.”

A partneri kapcsolat részeként a felek a jövőben együttműködnek képzési, oktatási területeken, valamint kiemelt feladatuknak tekintik a drón és fedélzeti, légi-, valamint földi támogatórendszerek kutatás-fejlesztését. Az együttműködési megállapodást ünnepélyes keretek között írták alá az egyetemek rektorai, Kotán Attila, a Műegyetem kancellárja, valamint az ipari partner ügyvezetői a BME-n.

A hazai kezdeményezések, mint például a Drón Koalíció megalakulása, meghatározták az iparág stratégiáját, és elkezdték kialakítani mind a támogató infrastrukturális, mind a jogszabályi környezetet. Ugyanakkor a tudományterület komplexitása miatt nélkülözhetetlen a szakmai együttműködések kialakítása és a közös érdekképviselet, hogy a dróntechnológiai fejlesztések mind a kereskedelemben, mind a katonai- és védelmiipar különböző területein, mind a hobbicélú felhasználás területén összehangoltan történjenek - derül ki a Műegyetem közleményéből.

„Ezzel az együttműködéssel remélem, hogy további támogatást tudunk biztosítani a drón- ökoszisztéma részére, hazai dedikált megoldásokkal, fenntartható, új technológiai megoldások fejlesztésével, továbbá képzési és oktatási programokkal” – mondta az aláírást követően Rohács Dániel, a Műegyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Repüléstudományi és Hajózási Tanszékének vezetője, a Magyar Drón Koalíció elnöke.