Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A forgalom volumene 2018. január-áprilisban - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 6,9 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Az első negyedévben a nyers adat szerint 7,8 százalékkal, a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 7,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi év azonos időszakához képest. Ezen belül márciusban 8,7 százalékos volt a forgalom növekedése, a naptárhatással kiigazított adat 7,3 százalékos növekedést mutatott - írta az MTI.

A márciusi növekedést az élelmiszer eladások 7,7 százalékos növekedése húzta a februári 3,6 százalékos bővülés után, amiben a húsvéti bevásárlás mellett szerepe lehetett a kormány által a nyugdíjasoknak juttatott tízezer forintos Erzsébet-utalványoknak is.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,4 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított forgalom, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,1 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Képünk forrása: Shutterstock