Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Fidesz-közeli érdekcsoportok harcolnak egy készülő ferencvárosi parkolási üzletért, amelynél 10 milliárd forint körüli várható bevétel a tét - írja a 24.hu. A tíz évre szóló üzemeltetési szerződés megszerzésért egy Mészáros Lőrinchez köthető exállamtitkár cége szállt ringbe a parkolási biznisz budapesti urával, aki viszont egy másik, talán még befolyásosabb exállamtitkár emberét is bevette volna az üzletbe.

A IX. kerületi önkormányzat vagyonkezelő cége, a FEV IX Zrt. tavaly év végén írt ki közbeszerzési pályázatot a Ferencvárosban található 8775 parkolóhely üzemeltetésére. A közbeszerzés lebonyolításához Papcsák Ferenc korábbi fideszes országgyűlési képviselő, Zugló egykori polgármestere ügyvédi irodáját bízták meg tanácsadással. A tendert december közepén a 4Green Parking Zrt. nyerte meg, miután diszkvalifikálták az összes ellenfelét. A győzelem azonban csak néhány óráig tarthatott.

Nehéz súlyú játékosok

A 4Green új szereplő a parkolási területen. Az alapító, Poprády Géza komoly kapcsolatrendszerrel dicsekedhet. Ő volt az Orbán-kormány földművelésügyi államtitkára Fazekas Sándor minisztersége idején, majd egy időre Mészáros Lőrinc legnagyobb mezőgazdasági cége, a herceghalmi Agrosystem Zrt. vezérigazgatója lett. Poprády jó ideig cégtársa volt a ferencvárosi tender előkészítésében segédkező Papcsák Ferencnek is.

A 4Green első körben úgy tudott győzni, hogy érvénytelennek nyilvánították mindhárom riválisa pályázatát. A Fer-Park 2010 Kft. és az M-Bond Kft. mellett egy nehézsúlyú konzorcium is az érvénytelenítettek között volt, ezért az ügy nem maradhatott annyiban. A C-Ware Kft.-SIS Parking Kft.-Városi Parkolás Ellenőrző Kft.-Atlasz Informatikai Kft. alkotta négyes konzorcium fontosabb tagjai nem ezen a közbeszerzésen kezdték a parkolási szakmát. A 24.hu cikke részletesen taglalja tulajdonosaik és vezetőik múltját.

Fordulat után fordulat

Miután ezzel a konzorciummal szemben 4Green lett a parkolási tender győztese, váratlan dolog történt a ferencvárosi önkormányzatban: a 4Green győzelmét jelentő eredményhirdetéssel együtt azonnal érvénytelenítették a pályázatot. Mivel igazán komoly érveket nem tudtak felhozni a nyertes pályázat ellen, a képviselő-testülettel megszavaztatták, hogy vonjon el minden forrást a parkolási feladatoktól.

Ez a döntés nehezen magyarázható racionális okokkal, mert az összeg már benne volt a kerület idei költségvetésében, ezért sokan gyanították, hogy a vesztesek érdekét szolgálhatta. Ezután azonban újabb fordulat következett.

Az önkormányzat és a társaságok ellen személyesen kezdeményezett hivatalból folytatott jogorvoslati eljárást Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, ugyanis a tenderen közös ajánlattevőként indult cégek szándékosan szolgáltattak hamis adatot a közbeszerzési eljárás során, az önkormányzati vagyonkezelő pedig annak ellenére nem zárta ki a konzorciumot az eljárásból, hogy megbizonyosodott arról, hogy hamis adatokat kapott.

A Közbeszerzési Hatóság elnöke ezért levelében azt kéri a döntőbizottság elnökétől, hogy állapítsa meg a jogsértést és annak következményét. Ez a pályázó cégek esetében a közbeszerzési törvény alapján a fél évtől három évig terjedő eltiltást jelent a közbeszerzési tenderektől.