Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar gazdaság egésze, valamint saját vállalatuk kapcsán egyaránt kevésbé optimisták a magyarországi német vállalatok, mint a 2018. februárban végzett felmérésben - közölte a friss felmérés eredményeit a DUIHK.

A magyar gazdaság jelenlegi helyzetét még hasonlóan pozitívnak tekintik a cégek, mint tavasszal, de a következő időszakra vonatkozó kilátások némileg romlottak - mondta Dale A. Martin, a DUIHK elnöke.

Borúsabbak a várakozások

Jelenleg a válaszadók mindössze 35 százaléka várja az általános gazdasági helyzet további javulását (tavasszal 43 százalék), ugyanakkor 13 százalék a romlásra számító vezetők aránya (tavasszal 6 százalék). Hasonló képet mutat a saját iparág és a saját üzleti helyzet értékelése is.

Tavasszal a válaszadók 70 százaléka az árbevétel emelkedésére számított, és csak 6 százalék annak csökkenésére. Jelenleg az arány 55, illetve 17 százalék. Ugyanez érvényes az export-elvárások esetében is: a pozitív és negatív várakozások aránya a tavasszal mért 42 és 5 százalékról most 27 és 11 százalékra tolódott el.

Tavasszal még a megkérdezett vállalatok 53 százaléka jelezte, hogy növelné munkahelyeinek számát és csak 9 százalék számolt létszámcsökkentési szándékról, a jelenlegi felmérésben ez az arány viszont már csak 41, illetve 15 százalék.

A beruházási terveknél hasonló eltolódás mutatkozik: a tavaszi felmérésben a válaszadók 43 százaléka tervezett több és 11 százalékuk kevesebb beruházást, mint az előző évben, jelenleg azonban ez az érték 37, illetve 13 százalék.

Lassulás jön

Mindezek nyomán a DUIHK 2018-ban továbbra is erős, négy százalék körüli GDP-növekedésre számít, majd 2019-ben bizonyos lassulás valószínű - derült ki Dale Martin szavaiból.

Az erősen exportorientált cégek a helyzetet pozitívabban látják, mint a kevésbé exportorientáltak. A 2019-es kilátások kapcsán viszont a főleg a világpiacra termelő vállalatok válaszai kevésbé optimisták. Úgy tűnik, hogy az exportkereslet jelenleg még indokolja a magas foglalkoztatást, de a kapacitások további bővítése már nem tűnik feltétlenül szükségesnek.

A munkaerőhiány a legnagyobb kockázat

A szakképzett munkavállalók hiánya továbbra is dominál a jövőbeni kockázatok kérdésére adott válaszok között: minden negyedik cégnél a következő tizenkét hónapban ez jelenti a vállalat üzleti fejlődésének legsúlyosabb kockázatát, közvetlenül utána pedig következik munkaköltségek alakulása. A kereslet alakulását a harmadik legnagyobb kockázatnak tartják.

Forrás: DUIHK

Az árfolyam alakulása különösen a belső piacra irányuló vállalatoknál nem elhanyagolható kockázatot jelent, hiszen számukra a gyengébb forint elsősorban magasabb beszerzési árat jelent az importált áruknál, miközben az exportorientált vállalatoknak általában inkább kedvez a gyengébb árfolyam - olvasható a DUIHK közleményében.

A kép forrása: Audi Hungaria Zrt.