Rekord alacsony a vízállás a Dunán, Budapestnél 71 éves rekord dőlt meg - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel. Az augusztus óta tartó csapadékszegény időjárás miatt a Duna vízállása a magyarországi szakaszon ismét az eddig mért legkisebb értékek közelében vagy alatta alakul a vízmércéken. Kedden délelőtt Budapestnél 49 centiméter volt a vízállás. Ez 2 centiméterrel alacsonyabb, mint a valaha mért legkisebb vízszint.

Már olyan alacsony a vízállás, hogy száraz lábbal is ki lehet sétálni az Ínség-sziklára a Gellért-hegy lábánál. A szikla a budapesti vízmércén mért 95 centiméteresnél alacsonyabb vízállásnál kerül a víz fölé.

QP | Quality Placement

Kedden a nap első felében a Budapest alatti szakaszon is több helyen megdőlt a valaha mért legkisebb vízszintként rögzített rekord, így Adonynál, Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Pakson és Domboriban is.

Az alacsony vízállás a hajózást is erősen érinti. A Duna magyarországi szakaszán több gázló nem éri el az ideális mélységet. Az előrejelzések szerint a hét vége előtt nem várható jelentősebb mennyiségű csapadék a Duna külföldi vízgyűjtőin, ezért további apadásra számítanak.

A kép forrása: MTI