Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vizsgálatok naftalin, arzén, benzol és benzolszármazékok szivárgását mutatták ki - mondta Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága előtt.

A kármentesítés a becsült érték meghatározásával folytatódhat, ezt követően közbeszerzési pályázatot írnak ki a kivitelező kiválasztására. A veszélyes hulladéknak minősülő szennyezett talaj tömege 185 ezer tonnára becsülhető, a legszennyezettebb területeken 12 méter mélységig kell cserélni a talajt. A partfalból a káros anyagok kifolyását a magas vízállás akadályozza, ezért az valószínűleg csak alacsony vízszintnél jelent veszélyt. A költségekhez a főváros önkormányzata és az Innogy is hozzájárul - mondta Halmai Orsolya az NKM Földgázszolgáltató Zrt. projektmenedzsere.

Noha az eljárás régóta húzódik, mivel a szennyezés kiterjedését és mértékét, terjedési irányait, kockázatait csak ütemezetten lehetett felmérni a 22 hektáros területen, a kármentesítés ügyében fontos lépések történtek. A területen álló ipari műemlékek is nehezítik a rendezést, de hátráltatta a területhasznosítás bizonytalansága is, hiszen a beavatkozást ez is befolyásolja - fogalmazott Hasznos Gábor, az Agrárminisztérium környezetmegőrzési főosztályának kármentesítési referense az MTI beszámolója szerint.

A tárca adatai szerint országszerte 885 kármentesítés zajlik, az érintett területek között pedig olyan is van, ahol a privatizáció utáni tulajdonosok csődje és a tulajdonviszonyok összekuszálódása nehezíti a rendezést.