A felszámolás alatt álló Dunaferr hitelezői között nemcsak a beszállítók vagy az alapanyagokat szállító cégek, hanem a munkavállalók is ott vannak. Korábban a cég felszámolását végző kft. Budapestre hívott össze hitelezői tájékoztatót, amit a munkavállalók nehezményeztek, ezért az érdekképviselet egyeztetést kezdeményezett a Dunai Vasmű felszámolójával és a cégvezetéssel – értesült a duol.hu.

A lap információi szerint a héten megtörtént az egyeztetés, és a felszámoló képviselője ígéretet tett arra, hogy a munkavállalók írásbeli tájékoztatót kapnak a hitelezői gyűlésen elhangzottakról. A tájékoztatón a szakszervezetek saját hitelezői jogosítványukkal élve vesznek részt. A felszámoló azt is elmondta, hogy a nyugdíjpénztári befizetésekkel kapcsolatos hitelezői igényeket elismeri, és azt hamarosan kifizeti a bérgarancia alapból.

A kormányzat a bérgarancia alapból szabadított fel hat hónapra elegendő összeget, hogy a Dunaferr felszámolási eljárása alatt is megkaphassák járandóságukat a munkavállalók.

Közben zajlik a Dunaferre kiírt tenderre jelentkező cégek nemzetbiztonsági átvilágítása. A vevőjelölteknek 4 millió eurós biztosítékot kellett letenniük, hogy ezzel is alátámasszák elkötelezettségüket a Dunaferr megvásárlása és további működtetése iránt. Az átvilágításon zöld jelzést kapó cégek adhatják be tényleges vételi ajánlatukat a Dunaferre, ezután következik az értékelés fázisa. A magyar kormány szándékai szerint a tranzakciós folyamat június végéig lezárulhat.

A Liberty Steel Group célja 2030-ra a karbonsemlegesség

A lehetséges vevők között van az európai Liberty Steel Group is, amely tavaly év végén már mentőövet dobott a Dunaferrnek azzal, hogy elkezdett alapanyagot szállítani, majd tavasszal fokozatosan újraindította az acélműveket. A Liberty a közelmúltban aláírta az adósságátütemezési megállapodást a Greensill Bank AG kezeléséért felelős féllel.

Ajay Aggarwal, a Liberty Steel Group európai elnöke az adósságátütemezés kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a Greensill Bank csődje nem volt hatással a cégcsoport napi működésére, de a megállapodás rendkívül pozitív fejlemény, hiszen lehetővé teszi, hogy a Liberty Group lezárja a 2021 előtti időszakot, és folytassa zöldstratégiája megvalósítását, és 2030-ra elérje célját, a karbonsemlegességet.