A városvezető jelezte, hogy a Dunaferr dolgozói decemberben csak 200 ezer forintig kapták meg a fizetésüket, és nem tudni, hogy a fennmaradó részt megkapják-e. Megjegyezte, hogy az elmúlt időszakban az önkormányzat kétmilliárd forintos iparűzési adófizetési kötelezettség átütemezését engedélyezte a Dunaferrnek, ami óriási áldozat a várostól, de ezzel biztosítható volt néhány hétre a cég túlélése.

Pintér Tamás elmondta, hogy az elmúlt két évben számtalan megoldási lehetőséget ajánlottak a kormánynak, de eddig egyetlen egyet sem fogadott meg. Kedd éjszaka megjelent egy kormányrendelet, amely megoldás lehet a cégcsoport számára, bár szerinte 2020 óta lehetőség van arra, hogy a stratégiailag kiemelt vállalatok felszámolását a kormány irányítsa, az elmúlt két évben ezt a Dunaferre mégsem alkalmazták.

A polgármester úgy vélte, a mostani kormánydöntés egy fontos lépés a lehetséges befektetőknek, de

a mérlegbeszámolótól még nem lesz vacsora a vasműs dolgozók asztalán.

Küszöbön a felszámolási eljárás 

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint, amennyiben a cégbíróság hivatalból tudomást szerez arról, hogy a cég több mint 400 napja nem tett eleget az éves beszámoló letétbe helyezésére és közzétételére vonatkozó kötelezettségének, és az utolsó letétbe helyezett éves beszámolója szerint nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot, akkor a cégbíróság 3 munkanapon belül kezdeményezi  felszámolási eljárás megindítását a cég ellen, és fellebbezésnek nincs helye. Arról is rendelkezik, hogy a felszámolási eljárás megindításával egyidejűleg ideiglenes vagyonfelügyelőt rendel ki, akit megilletnek mindazok a jogok, amelyek a felszámolót megilletik.

Pintér Tamás úgy véli, hogy a rendeletmódosítást a Dunaferre szabták, és bízik benne, ezzel minden akadály elhárul a befektető elől. Pozitív fejleménynek nevezte, hogy megjelent egy olyan érdeklődő, amelynek szándéka megmenteni a kohókat, a "melegvonalat", és ezzel talán nem lesznek elbocsátások sem a vállalatnál. A sajtóhírek szerint ez a befektető a londoni központú Liberty Steel lenne, amelynek képviselői többször tárgyaltak a Dunaferrel, mérnökeik pedig felmérték a vasmű állapotát.

Átmeneti időre biztosított a Dunaferr áramellátása

Mészáros Lajos (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője december 1-én jelentette be, hogy átmeneti időre, folyamatosan biztosított lesz az ISD Dunaferr Zrt. villamosenergia-ellátása, miután a kormány rendeletben utasította az áramszolgáltatót, hogy a cégcsoport áramellátásáért felelős ISD POWER Energiatermelő és Szolgáltató Kft.-t ne kapcsolja le a hálózatról. A társaság rendkívüli módon eladósodott, ennek következtében az E.on lekapcsolta volna a hálózatról a ISD Power Kft.-t, amely nemcsak a Dunaferrt látja el árammal, hanem külsős cégeket is, továbbá az elektromos energia mellett ipari vizet és gőzt is biztosít partnereinek.

Palkovics László egykori technológiai és ipari miniszter szeptember 30-án jelentette be, hogy a kormány megvizsgálja, hogyan lehetne megmenteni a nehéz helyzetbe került acélművet, amely mindkét nagyolvasztóját leállította. Megjegyezte, hogy a kabinet nehéz helyzetben van,

mivel magánvállalatról van szó, ezért az állami beavatkozás lehetőségei erősen korlátozottak, ráadásul az elrontott privatizációt követően azt sem lehet tudni, ki a tényleges tulajdonos, jelenleg nincs legitim vezetése sem a vállalatnak.

A miniszter akkor hangsúlyozta, a cég történetében még sohasem történt olyan, hogy a nagyolvasztókat leállították volna, és a szakemberek szerint nagyjából két hónapig tartható fenn ez az állapot.

Nincs koksz, nincs acélgyártás

A Dunaferr a honlapján jelentette be, hogy az egyik nagyolvasztó hetekkel ezelőtti leállítása után szeptember 16-án a másik nagyolvasztóját is leállította, mert a termeléshez szükséges koksz beszállítását évtizedek óta végző partner, a Donau Brennstoffkontor GmbH (DBK) váratlanul megtagadta a szállítást. A közlemény szerint a koksz mint nélkülözhetetlen alapanyag hiánya miatt bekövetkezett kényszerű leállás azt jelenti, hogy jelenleg nincs lehetőség nyersvas- és acélgyártásra a cégnél.

A nyilvánosan elérhető legfrissebb, 2021-ben közzétett 2019-es beszámoló szerint a több mint négyezer embert foglalkoztató ISD Dunaferr Zrt. a 2019-es üzleti évben 289 milliárd forint nettó árbevétel mellett 54 milliárd forintos veszteséget szenvedett el.