A vasgyár e hetekben őrlángon üzemel, az alapanyag-utánpótlásról az angol Liberty cég gondoskodik – a DO értesülése szerint a felszámolás idejére a cégcsoport megállapodást kötött a kormányzattal a vasgyár üzemeltetésére. 

A felszámolási időszaknál is fontosabb tényező, hogy ezt követően ki üzemelteti és tulajdonolja a dunaújvárosi komplexumot. A Metinvest hollandiai központjában kelt az a levél december 15-én, vagyis a felszámolás elrendelésének napján, amelynek címzettje Orbán Viktor miniszterelnök, és amelyet Yuriy Ryzhenkov, a Metinvest vezérigazgatója látott el kézjegyével.

A Metinvest szándékának komolyságát jelzi a kétoldalas dokumentum azon fejezete, amelyben rögzítik: számításaik szerint részükről vállalható lenne a vasgyár üzemeltetése. A kokszoló mellett a kohó újraindítása révén a teljes folyékony fázis üzembe állítása, majd a 60 százalékos kapacitás elérése számításaik szerint 150 millió eurós költséggel jár – de ezt azzal együtt vállalnák, hogy az újraindítással párhuzamosan 55 százalékkal csökkenne az eddigi károsanyag-kibocsátás.

December közepén írtunk arról, hogy a Fővárosi Törvényszék hivatalból rendelte el a Dunaferr, mint adós gazdálkodó szervezet felszámolását, és döntött az ideiglenes vagyonfelügyelő kijelöléséről. A nyilvánosan elérhető legfrissebb, 2021-ben közzétett 2019-es beszámoló szerint a több mint négyezer embert foglalkoztató ISD Dunaferr Zrt. a 2019-es üzleti évben 289 milliárd forint nettó árbevétel mellett 54 milliárd forintos veszteséget szenvedett el.