Aki jogosult, már karácsonyig előrehozva megkapja a januári családtámogatási ellátásokat. Ám ez azzal jár, hogy a megelőlegezett decemberi utalásért és postai kifizetésért cserébe legközelebb csak februárban érkeznek a családokhoz a családtámogatási összegek – tájékoztatott a Magyar Államkincstár (MÁK).

A családok év végi terheinek enyhítése érdekében született a döntés, hogy a családtámogatási ellátások 2023 januári összegét előrehozott időpontban juttatja el a kormány az érintettekhez.

Az ellátások összegeit december 22-én írják jóvá a bankszámlákon. A postai kifizetések teljesítését december 22-én kezdi meg a Magyar Posta, ami azt jelenti, hogy a lakcímre december 22-én vagy 23-án érkezik meg a pénz.

Az ellátások kifizetése legkésőbb december 23-ig megtörténik

 – írta hivatalos közösségi oldalán Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára.

Az előrehozott utalással érintett családtámogatási ellátások közé tartozik:

  • a családi pótlék;
  • a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes);
  • és a gyermeknevelési támogatás (gyet).

Az államtitkár szerint a családtámogatási ellátások előrehozott utalása körülbelül 1 millió 180 ezer családot érint.

Hornung Ágnes emlékeztetett, a minimálbér emelkedésével 2023. január 1-jétől:

  • a gyermekgondozási díj (GYED) maximális összege bruttó 324,8 ezer forintra;
  • a diplomás GYED az alapképzésben résztvevő hallgatóknál bruttó 162,4 ezer forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében bruttó 207,5 ezer forintra;
  • a gyermekek otthongondozási díja (GYOD) bruttó 232 ezer forintra emelkedik.

Szja-mentességet kapnak a 30 év alatti édesanyák

Csak az a családtámogatási rendszer működik, amelyik hosszú távon és kiszámíthatóan működik. A babaváró hitel éppen ezért maradni fog – jelentette ki Orbán Viktor a Kármelita Kolostorban tartott szerdai évértékelő nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányinfón azt is bejelentette, hogy a jelenleg 25 év alattiakra vonatkozó személyi jövedelemadó mentességet kiterjesztik 30 éves korig azokra a nőkre, akik gyermeket vállalnak. A kormányfő ígérete szerint erről még a szerdai kormányülésen döntés, legkésőbb csütörtökön pedig bejelentés születhet.