Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Az elmúlt időszakban sok olyan intézkedés született, amely a nyugdíjas társadalmon belül szült ellentéteket" - mondta el Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az Évekért Klubszövetség elnöke az ATV műsorában. Ezt azzal magyarázta, hogy eltérő csoportok juttatását, eltérő módon változtatták az elmúlt években. Példaként említette, hogy a rokkantsági nyugdíjat kapókat érintő változások nem terjedtek ki a teljes közösségre.

Csütörtökön a nyugdíjas parlamenten merült fel, hogy nőjön a duplájára az öregségi nyugdíj összege. Ezt arra hivatkozva követeli a civilszervezet, hogy még a Bajnai-kormány foglalta jogszabályba, hogy ha az ország gazdasági teljesítménye javul, akkor a nyugdíjasok juttatását is javítani kell. Így szerinte és - az érdekvédelmi szervezet szerint - az ideális az lenne, ha a duplájára nőne a legkisebb öregségi nyugdíj. Hasonló javaslatot tett az LMP is még tavaly.

Egyszeri pluszpénzt is akarnak

A szakértők egyszeri juttatásként 120 ezer forintos kifizetést javasolnak minden idősnek - ezt Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje is bevette kampányígéretei közé. Azért nem progresszív rendszerben gondolkodnak, mert a kifizetések mindig is szolidáris alapúak voltak.

"Ha egy évben egyszer kerül kifizetésre egy pluszjuttatás, akkor könnyebben elfogadható, hogy az mindenkinek járjon" - magyarázta Hegyesiné.

A civil vezető szerint az elmúlt években jelentős volt a bérkiáramlás, miközben a nyugdíj inflációkövető volt. Hegyesiné úgy látja, hogy kinyílt az olló a kereső lakosság és időskori ellátásban élők bevételei, így az emberek leszakadnak.

A nyugdíjemelés megfelelő mértékét 5-6 százalékra tette az Életet az Évekért Klubszövetség vezetője.

A fotó forrása: Shutterstock.