Saját költségvetési forrásaiból finanszírozza az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) folyószámlahitele eddigi két százalékpontos kamattámogatásának megduplázásával járó költségeket a Vidékfejlesztési Minisztérium - adta hírül a szaktárca. Az emelt kamattámogatás 2013 június 18-tól jár az új és a meglévő szerződésekre egyaránt. A jelenlegi adatok szerint 814 ügyfél részére közel 4,9 milliárd forint összegű megnyitott hitelkeret áll rendelkezésre.

A de minimis korlát alá eső kamattámogatás révén a hitelfelvevő által fizetendő kamat a jelenlegi piaci viszonyok mellett évi 4,25 százalék körül alakul majd. A KAVOSZ Zrt. koordinálása mellett 2011 szeptembere óta elérhető Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel (ASZK) egyébként a mezőgazdasági vállalkozások, halgazdálkodással, mezőgazdasági feldolgozással és forgalmazással, erdőgazdálkodással, vadgazdálkodással foglalkozó vállalkozások és természetes személyek (többek között a családi gazdálkodók, őstermelők, kistermelők) számára nyújt szabad felhasználású hitellehetőséget, maximum 25 millió forintig legfeljebb 3 éves futamidővel.

Az ASZK Jelenleg az OTP Bank Nyrt., a Magyarországi Volksbank Zrt., a Dél-Dunántúli Regionális Bank Zrt, a Takarékbank és az integrációjához tartozó takarékszövetkezetek termékkínálatában érhető el, az Agrár- Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezességvállalása mellett. A tárca reményei szerint a megemelt kamattámogatás még jobban hozzájárul a konstrukcióban rejlő lehetőségek kihasználáshoz, a hitelállomány növekedéséhez.