A Költségvetési Tanács véleményének birtokában a kormány benyújtotta a 2021-es költségvetés módosításáról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek – közölte a Pénzügyminisztérium.

Ahogyan a Tanács is megállapította, a költségvetés elfogadása óta jelentős gazdasági változások és döntések születtek a koronavírus-járvány következtében, így a költségvetési törvény módosítása minden szempontból indokolt – áll a tárca közlésében.

A gazdaság újraindítását és a járvány elleni védekezést szolgáló intézkedések nyomán a hiánycél 7,5 százalékra módosul.

Ez lényegében megduplázza, és meg is haladja a korábbi uniós szabályrendszerben betartott 3 százalékos hiánycélt.

A Tanács a hiánycél emelésével egyetért, mivel a koronavírus-járvány harmadik hulláma szükségessé teszi a korábban tervezettnél nagyobb mértékű költségvetési támogatást az egészségügy és a gazdaság számára.

A PM közlése szerint az új hiánycéllal biztosítható az államadósság csökkenése is: a 2020 végi 80,4 százalékról az idei év végére várhatóan 79,9 százalékra csökkenhet a GDP-arányos államadósság.

A törvényjavaslat 2021-re 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Az egészségügy további fejlesztése, a családok támogatása és a gazdaság újraindítását segítő adókönnyítések mellett a költségvetés módosítása az önkormányzatoknak is többletforrást jelent. Az eredetileg elfogadott 865 milliárd forinthoz képest 908 milliárd forint költségvetési támogatásra számíthatnak az önkormányzatok idén.

A most benyújtott törvényjavaslatot még a tavaszi időszakban elfogadhatja az Országgyűlés.