Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány az önkéntes nyugdíjpénztárakról szóló legújabb rendeletét – szúrta ki a HVG a kormány honlapján. A rendelet január 1-én léphet hatályba.

A közzétett kormányrendelet tervezete az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárak befektetési és gazdálkodási szabályairól szól, és megállapítja a tagsági jogviszony megszűnése, valamint az egyéni nyugdíjszámlán nyilvántartott összeg felvétele esetén a pénztártag követeléséből levonható költség felső határát. A jelenleg érvényes rendelet szerint legfeljebb 3 ezer forintot lehet levonni, az új rendelettel ezt a duplájára emelnék – írja a HVG. 

A tervezet szövege úgy szól, hogy a tagsági jogviszony megszűnése, valamint az egyéni nyugdíjszámlán nyilvántartott összeg egészének vagy egy részének felvétele esetén a tag követeléséből az indokolt költség, de legfeljebb 6 ezer forint vonható le.

Ezt az összeget a pénztár évente egyszer megemelheti, a KSH által közzétett, előző évi fogyasztói árindex mértékével. Erről a számlaértesítőben kell tájékoztatni a pénztártagokat.

Óriási mínuszokban a pénztárak

November végén írtuk meg, hogy rekord veszteséget értek el az idén a nyugdíjpénztárak: a tőzsdék zuhantak, az állampapírok nem különben, egy átlagos pénztártag 170 ezer forintnál is többet bukott emiatt.

2021-ben a legtöbb országban nőtt a nyugdíjvagyon, így Magyarországon is, de a reálhozamokat nézve már messze nem rózsás a kép: az inflációval kiigazított nyugdíjhozamok Magyarországon voltak a legrosszabbak Törökország és Csehország után.