Adják át teljes vagyonukat az államnak, beleértve az uniós forrásból felhúzott modern tanüzemeiket, a drága informatikai eszközeiket, a járműveiket, és váljanak meg összes dolgozójuktól - ezt a diktátumot küldte a napokban a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal az alternatív szakképzőknek - írja a lap.

A hvg.hu szerint az utóbbi három évben szisztematikusan kivéreztették a jól felszerelt, színvonalas alapítványi intézményeket. Például azzal, hogy megfosztották őket az államilag támogatott kvótától, miközben - irracionális földrajzi és mennyiségi elosztásban - ingyenes létszámkeretet osztottak a szakképzési centrumok alá sorolt állami iskoláknak.

Még módszeresebben állítják sarokba az általános iskolai oktatás alapítványi szereplőit. A költségvetési törvényhez benyújtott salátatörvényben elrejtett gumiszabály szerint ezek az alternatív pedagógiai módszereket előszeretettel alkalmazó iskolák csak akkor térhetnének el a Nemzeti alaptantervtől (NAT), ha többletszolgáltatást nyújtanak. "Egyes értelmezések szerint ez csak annyit jelent, hogy a NAT-on felül kell valamilyen pluszt adni, súlyosabb esetben viszont azt, hogy egyáltalán nem lehet mást tanítani, mint amit abban rögzítettek" - jelezte az érintettek tanácstalanságát a HVG-nek Horn György, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének (AME) elnöke.

Főként a Waldorf-intézmények kerülhetnek bajba, már csak attól az újítástól is, hogy ők ma eltérhetnek az egész napos iskolai modelltől, és legalább nyolc órán át nyitva kellene állniuk a diákok előtt - olvasható a portálon.