Kedd délig lehetett beadni a képviselőknek az utolsó módosító javaslatokat a 2012-es költségvetéshez. Mivel a hiányról és a fő számokról egy hete szavazott parlament, a költségvetés alapjait átíró módosító javaslatok már - elvileg legalábbis - nem is kerülhetnek a ház elé.

A 2012-es költségvetés így továbbra is - a mai tudásunk szerint - teljesen abszurd 1,5 százalékos gazdasági növekedésre épül - ennek házszabályszerű kiigazítására már nincs lehetőség. A következő napokban még a bizottságok adhatnak be módosító javaslatokat és lehetőség van zárószavazás előtti módosítók beadására is. Ez utóbbi elvileg a helyesírási hibák korrigálására használható, ám az elmúlt hónapokra a kormány számtalanszor ezen módosítókkal írt át komplett törvényeket.

Miközben még a múlt héten milliárdokkal dobálóztak a képviselők - hétmilliárd stadionfejlesztésre, öt milliárd hídfelújításra nem létező plusz eva-bevételekből - a most benyújtott javaslatokban 10-20 millió forintokat kapirgálnak össze kedvenc választókerületük számára. Így tett a kormány nevében Rogán Antal is, aki kisebb-nagyobb jelentőségű módosításokat nyújtott be: a gazdasági bizottság elnöke Ópusztaszeri Emlékpark költségvetési támogatását 87 millió forinttal emelné, ugyanis az eredeti javaslat a múzeum büdzséjét idei 300 millióról 150 millióra csökkentette és láthatóan csak most kapott észbe az illetékes tárca, a Nefmi illetékesei. A 150 millió forintos forráshiányt egy héttel ezelőtt még játszva megoldhatta volna a kormány - ám a fő számok megszavazása miatt már meg van kötve a kezük, így most a várt rekonstrukcióra félretett 1,4 milliárdból veszik el a pár millió forintot.

Kompenzáció helyett elbocsátások

Egy másik módosító javaslatban a Rogán Antal - pontosabban a kormány azt javasolja, hogy a munkavállalók kompenzálására félretett 21,5 milliárdos céltartalékból kell fizetni az elbocsátott köztisztviselők elbocsátásával kapcsolatos költségeket. A céltartalékból eredetileg azon munkavállalók kaphattak volna pénzt, akiknek az adóváltozások miatt csökken a nettó bérköltségük. A parlament hétfőn döntött a rokkantnyugdíjak megszüntetéséről, azt felváltja a rehabilitációs járadék. A költségvetésen is átvezetik ezen névváltozásokat, így a jövőben az egészségbiztosítási alap nem rokkantsági, hanem rehabilitációs járadékokat folyósít - erre is a kormány tett javaslatot.

A kormány által egyelőre nem támogatott kormánypárti módosítók közül összegszerűségében kiemelkedik Talabér Márta (Fidesz), aki a sportolók utánpótlás-nevelésére csoportosítana át 965 millió forintot, így erre a célra 2,2 milliárd forint jutna 2012-ben. A javaslat felemás, hisz a pénzt a módosító javaslata Nemzeti Sport Intézet működéséi költségeiből venné el, amely elvileg szintén hasonló feladatokat lát el.

Összegszerűen nem sok, de Ágh Péter által jegyzett javaslat meg lehetősen érdekes: a fideszes képviselő a gyermek üdültetés támogatására szánt összeget 28,8 millió forinttal - 351 millióra - csökkentené, hogy az így felszabaduló pénzt egy sosem halott uniós lerakat, a Budapesti Európai Ifjúsági Központ felújítására és működtetésére csoportosítanak át. Ráadásul mivel e központ nem is szerepel a költségvetésben, így a működési támogatást az Nefmi működési kiadásai közé csoportosítanának át - amit aztán a minisztérium arra költ amire szeretne.

Az LMP 20 milliárdos bevételt talált

Az LMP újra felvetette a használatarányos útdíj bevezetését már 2012-ben - ebből 20 milliárd forintos bevételt remélnek. A magyar kormány épp az elmúlt hetekben halasztotta el kamionok által fizetendő használatarányos útdíj - 2013 januárjára tervezett - bevezetését - mivel a technikai előkészítéssel sehol nem tart a projektért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - így addig is évente több tíz milliárdos bevételtől esik el magyar állam.

Az LMP szerint egy GSM/PPS alapú fizetési rendszer bevezetése gyorsan megvalósítható - igaz biztos nem három hét alatt. A LMP szerint évi nettó száz milliárdos bevétel remélhető az útdíjból, így a 2012-re javasolt 20 milliárd ennek töredéke. A 20 milliárdos útdíjból az áfa bevételeket csökkeneté a zöldpárt, ugyanis a zöldség-gyümölcs termékekre alacsonyabb áfát szorgalmaz.