Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) célzottan ellenőrzi az E410 adalékanyagot tartalmazó kiemelten kockázatos termékeket, és mielőbbi önellenőrzést kér az E410 adalékanyagot behozó, feldolgozó vállalkozóktól, nem megfelelőség esetén pedig azt, hogy kezdeményezzék a termékek visszahívását a hatóság tájékoztatása mellett.

A hatóság az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszeren (RASFF) keresztül úgy értesült, hogy a megengedettnél magasabb etilén-oxid szennyeződést mutattak ki E410 adalékanyagban. Az E410 adalékanyagot (szentjánoskenyérliszt) széles körben alkalmazzák élelmiszer-stabilizátorként, illetve sűrítőanyagként, például jégkrémekben, ízesített tejtermékekben, desszertekben. Az etilén-oxidot elsősorban a vegyipar alkalmazza intermedier anyagként, de egyes országokban gomba- és rovarölő szerként, illetve felületfertőtlenítésre is használják.

A vásárlók, vállalkozók a Nébih termékvisszahívás aloldalán tájékozódhatnak a visszahívott termékekről. Magyarországon eddig egy jégkrémet hívott vissza a forgalmazó a felhasznált adalékanyag esetleges etilén-oxid szennyezettsége miatt - tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.