Továbbra is számítunk arra, hogy az EBRD aktívabb hitelezési és tőkebefektetési tevékenységet folytasson hazánkban elsősorban a magánszférában, a Magyarországra vonatkozó, 2016-2020-as éveket lefedő országstratégiában foglaltak alapján - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter a bank alelnökével folytatott megbeszélésén.

A kedvező működési adatok és pénzügyi mutatók is azt mutatják, hogy a magyar tevékenység EBRD-n belüli részarányának növelése a bank érdekeit is szolgálja, tekintettel a magyarországi befektetések alacsony kockázatosságára is - mondta Varga. (Még magasabb fokozatba kapcsolt az EBRD.)

Az Európai Beruházási és Újjáépítési Bank 1991-ben kezdte meg működését, Magyarország az alapítás óta tagja a banknak. 1991 óta az EBRD nettó üzleti volumene mintegy 3 milliárd euró Magyarországon, az elmúlt huszonhat évben 177 hitelprojektet írtunk alá. A tagállamokat képviselő kormányzók a közgyűlésen elfogadták a bank éves pénzügyi és tevékenységi beszámolóját, valamint a pénzintézet működési stratégiájának 2018-2020. közötti megvalósításáról szóló dokumentumot.