Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ÁKK tavaly a tervezett 700 milliárd forint helyett 1600 milliárd forintos bővülést ért el a lakossági állampapírpiacon. Idén is hasonló mértékű gyarapodást terveznek és elképzelhetőnek tartotta, hogy szűkítik a lehetséges vevők körét, hogy valóban csak magánszemélyek vásárolhassanak.

A lakossági állampapírok magas - a jelenlegi hozamkörnyezetben kiemelkedő - kamatozásával is a pénzügyi megtakarításokat szeretnék ösztönözni, hogy erősödjön a háztartások biztonsága. A lakossági vagyon az elmúlt években jelentősen gyarapodott, de még van lehetőség a további bővítésre - mondta Barcza György.

Az utóbbi időben egyre népszerűbbek a hosszabb lejáratú állampapírok, így most már a 3 és 5 éves inflációkövető papírokat keresik a legtöbben, érdemi kereslet esetén pedig új termékek is megjelenhetnek.

Nagy a különbség a lakossági és a nagybani állampapírok hozama között, hiszen az előbbi megközelíti a 4 százalékot 5 éves futamidőnél, míg a nagybani állampapíroknál jelentősen csökkentek a hozamok. Utóbbiak esetében rövid lejáratnál negatív kamatra is volt példa tavaly, de a hosszú lejáratúak hozama közelítette a rekord alacsonynak számító cseh kamatszintet - tette hozzá Barcza az MTI beszámolója szerint.

Címlapkép forrása: Shutterstock.