Közzétette megállapításait a magyar választásokról az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) és az EBESZ Parlamenti Közgyűlése (EBESZ PA) közös megfigyelő missziója - olvasható a portálon. 

Az egyik legfontosabb megállapításuk az volt, hogy a választáson nem voltak kiegyenlítettek az erőviszonyok. Bár a jelöltek szabadon kampányolhattak, a kampány kifejezetten negatív volt, és a pálya a Fidesz felé lejtett. Az átláthatóság hiánya szintén a kormánykoalíciónak kedvezett, a vita hiánya pedig jelentősen hátráltatta a szavazókat a döntés meghozatalában.

Bár a parlamenti választás rendben lezajlott, a folyamatot aláásta a kormány és a kormánypártok üzenetei közötti jelentős átfedés, amely elmosta a határvonalat az állam és a párt között, továbbá a média elfogultsága és az átláthatatlan kampányfinanszírozás.

A misszió azt is megállapította, hogy a jogi keret megfelelő alapot biztosít a demokratikus választás lebonyolításához, de több esetben nem érvényesültek a nemzetközi standardok. A szavazás titkossága gyakran veszélybe került, különösen a túlzsúfolt szavazóhelyiségekben.A  kampányt a kormánypártok kampányüzenetei és a kormány tájékoztató kampányai közötti átfedés jellemezte, ami felerősítette a kormánypártok előnyeit, és elmosta a határvonalat az állam és a párt között. A rendkívül negatív hangvételű kampányban az Oroszország ukrajnai inváziója által kirobbant háború vált a vezető témává, és a kormányzó és az ellenzéki pártok is személyes támadásokra használták fel ezt a helyzetet.

„Ahhoz, hogy a szavazók megalapozott döntést hozhassanak, alapvető fontosságú, hogy a rivális felek egyenlő hozzáféréssel rendelkezzenek a médiához, és tájékoztató kampányokat folytassanak, ahelyett, hogy a megosztó üzenetek közvetítésére és személyes támadásokra összpontosítanának, amint az sajnos itt megfigyelhető volt” – mondta Kari Henriksen, norvég parlamenti képviselő.

A megfigyelő misszió megállapította, hogy az állami költségvetésből finanszírozott széles körű kormányzati reklámkampányok megerősítették a kormánypártok fő kampányüzeneteit, ezzel jogosulatlan előnyhöz juttatva őket.

Míg egyes választási vitákat megfelelően elbíráltak, sok esetben nem volt biztosított a hatékony jogorvoslat lehetősége. Élesen megosztottnak találták a magyar médiát is. „A választások előtt elfogult és kiegyensúlyozatlan híradások terjedtek a magyar nyilvánosságban és számos magántulajdonban álló médiában, ezzel elsősorban a kormánypártokat juttatva előnyhöz” – mondták.