Az EBRD emiatt meredeken rontotta a működési területének egészére - és ezen belül a magyar gazdaságra - adott idei GDP-előrejelzéseit, és sürgős szerkezeti reformokra szólította fel a térség országait.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott londoni pénzintézet, amely Isztambulban rendezett éves közgyűlésének első napjára időzítve adta ki új prognózisát, közölte: becslése szerint a régió gazdaságainak átlagos növekedési üteme - a déli és a keleti mediterrán térséggel együtt számolva - 2013-ban 2,2 százalék lesz a tavaly mért 2,6 százalékos GDP-növekedés után.

Az idei évre szóló új EBRD-prognózis sokkal borúlátóbb az előző, januárban összeállított térségi becslésnél, abban ugyanis még 3,1 százalékos átlagos növekedési jóslat szerepelt a régió egészére.

Az EBRD a szűkebb közép-európai és balti országcsoportra ennél is jóval gyengébb, átlagosan mindössze 0,8 százalékos gazdasági növekedést vár 2013-ban. E térségen belül a bank Magyarországon, Szlovéniában és Horvátországban az idei év egészére recesszióval számol.

A magyar gazdaságban a pénteken Londonban ismertetett új EBRD-előrejelzés 0,8 százalékos visszaesést valószínűsít 2013-ra a januári prognózisban szereplő 0,1 százalékos GDP-mínusz helyett.

A magyar gazdaság idei kilátásairól szóló pénteki EBRD-prognózis a legborúlátóbbak között van londoni City elemzői közösségében. A nagy londoni befektetési és elemzőházak véleménye megoszlik abban a kérdésben, hogy az idén lesz-e növekedés Magyarországon, ám a recessziót váró citybeli elemzők sem várnak az EBRD új előrejelzésében szereplőhöz hasonló mértékű visszaesést.

Kevés az MNB a fordulathoz

A pénteki EBRD-prognózis Magyarországgal foglalkozó részében a bank elemzői azonban "valószínűtlennek" nevezték, hogy az MNB-program megfordítaná a magyar gazdaságban érvényesülő negatív beruházási folyamatokat, hacsak nem javul az üzleti bizalom és a beruházási környezet.

Az ipari termelés a két nagy autógyártó üzem kapacitásbővítése ellenére is csökkent valamelyest a tavalyi év egészében, és 2013 első negyedében is visszaesett éves összevetésben számolva - hangsúlyozza az EBRD-jelentés.

Az EBRD kiemelte emellett, hogy Magyarországon továbbra is csökken a hazai kereslet, és az állóeszköz-beruházások rátája 14 éve nem tapasztalt mélységbe süllyedt.

A bank szerint ha Magyarország az idén nem kerül ki az EU túlzottdeficit-eljárásának hatálya alól, az jelentősen korlátozná a kormány kiadási politikájának mozgásterét a 2014-es választások előtt.

Az EBRD 2014-re 0,9 százalékos növekedést jósol a magyar gazdaságban.

Továbbra is az euróövezet húzza Európát

A működési térség egészére adott igen borúlátó prognózist a bank elsősorban azzal indokolta, hogy a térség legnagyobb gazdaságai a vártnál sokkal gyengébben teljesítenek. Az előrejelzés szerint Oroszország "a gyengeség új forrása" a régióban. Jóllehet az orosz gazdaság lendületének apadása az utóbbi időkig átmeneti jelenségnek tűnhetett, a legújabb adatok azonban arra vallanak, hogy valójában folyamatszerű lassulásról van szó, amely 2011 vége óta tart, és ez most már kezdi éreztetni hatását az orosz gazdaságtól függő térségi országokban is - áll az EBRD pénteki elemzésében.

A bank az orosz gazdaságban az idén mindössze 1,8 százalékos GDP-növekedést vár a tavalyi 3,4 százalékos bővülés után. Ez is meredeken rontott prognózis: az EBRD az előző, januári előrejelzésben még 3,5 százalékos orosz gazdasági növekedést valószínűsített 2013 egészére.

Az EBRD szerint ugyanakkor továbbra is az euróövezeti válság esetleges súlyosbodása jelenti a legnagyobb lefelé ható kockázatot az átalakuló közép- és kelet-európai térség növekedési kilátásaira. A legutóbbi ciprusi fejlemények is felhívták a figyelmet arra, hogy amíg az euróövezeti döntéshozók nem jutnak egyezségre a valutaunió lényegi reformjáról - beleértve a bankunió létrehozását -, addig folyamatosan fennmarad az euróválság súlyosabbra fordulásának kockázata - áll az EBRD pénteki elemzésében.

QP | Quality Placement