A KSH adatai szerint tovább csökkent, 0,4 százalékponttal 11 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta Magyarországon március-májusban. A 15-74 éves foglalkoztatottak létszáma 3 millió 786 ezer fő volt, 29 ezerrel (0,8 százalékkal) több, mint az előző év azonos időszakában.

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője szerint megfelel várakozásaiknak a munkanélküliségi ráta 11 százalékra történő csökkenése. Úgy véli, hogy a foglalkoztatás javulása részben a szezonalitásnak, részben a feldolgozóipar növekvő létszámszükségletének, valamint a közfoglalkoztatás emelkedésének köszönhető.

A következő hónapokban Suppan Gergely szerint tovább nőhet a foglalkoztatás, illetve csökkenhet a munkanélküliség. A nyári hónapokban 10,2 százalékra csökkenhet a munkanélküliségi ráta, azonban az év végére a szezonális hatások miatt 10,6 százalékra, a jövő év elejére pedig 10,9 százalékra emelkedhet a munkanélküliség. Idén 10,7, jövőre 10,4 százalékos átlagos munkanélküliségi rátára lehet számítani a szakértő szerint.

Suppan ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a foglalkoztatás lassú javulását a feldolgozóipar további munkaerő kereslete segítheti. A kormány tervei szerint a következő négy évben 400 ezer fővel nőhet a foglalkoztatás, aminek mintegy háromnegyedét a közfoglalkoztatási programok teszik ki. Azonban a munkakínálat és kereslet közötti térségbeli és képzettségbeli különbségek jelentős kockázatot jelenthetnek - jegyzi meg a szakember.

Németh Dávid, az ING elemzője az MTI-nek elmondta: a 11 százalékos munkanélküliségi ráta kedvezőbben alakult azt általuk várt 11,1 százaléknál, így pozitívumnak nevezte az aktivitási ráta javulását, valamint a foglalkoztatottak számának jelentős emelkedését is. A kedvező irányú változás mögött szerinte elsősorban a közfoglalkoztatás beindulása áll - ez Németh Dávid szerint a következő időszakban is meghatározó lehet - , de a magánszektor munkaerő felvételi kedve is javult.

Az elemző szerint a javulás a következő hónapokban is folytatódhat, és akár 10,4 százalékra is csökkenhet a munkanélküliségi ráta, de év vége felé ismét emelkedhet 10,6-10,8 százalékra. Az idei év egészére átlagosan 11 százalék körüli ráta várható - fűzte hozzá.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az adatokat kommentáló közleményében kiemelte: az elmúlt fél év legdinamikusabb növekedését regisztrálták tavasszal a foglalkoztatottságban, amelynek hátterében elsősorban a versenyszféra javuló állapota, és a vállalkozások felfutó munkaerő-kereslete áll. A tárca szerint a foglalkoztatottak számának hónapok óta tartó dinamikus emelkedése egyértelműen jelzi, hogy a gyorsuló - egyelőre elsősorban továbbra is az exportra termelő ágazatok által vezérelt - gazdasági növekedésnek érdemi munkahelyteremtő hatása van, amelyet tovább javíthat a belső kereslet esetében várható trendforduló.