Érzékenyen érintette az utóbbi hetek forintgyengülése a gyógyászati segédeszközök forgalmazóit, miután az eszközök 90 százaléka importált. A tb-támogatott, sorozatgyártású eszközöknél a cégek 15 éve nem emelhettek árat, miközben a költségeik, nem utolsósorban az azóta 150 százalékkal megemelt kötelező bérminimumok miatt, jelentősen növekedtek. Emellett gyengült az árfolyam az ármegállapodáskori 240 forintos euróról 325 forint körüli szintre. A különbség pedig nem érvényesíthető a tb támogatott termékek árában - mondta a lapnak az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Rásky László.

A szövetség az akut probléma kezelése érdekében javaslataival Varga Mihály pénzügy- és Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterhez fordult "gyors és határozott intézkedést" kérve. A gyors beavatkozás mellett  a gyógyászati segédeszközellátás újragondoláshoz miniszteri biztos kinevezését is javasolja a szövetség.

Íme, a javaslatok

Az árfolyamprobléma kezelésére lapunk információi szerint a szövetség azt javasolja, hogy az egészségügyért felelős miniszter kapjon felhatalmazást arra, hogy ha az árfolyamromlás elér egy jogszabályban meghatározott mértéket, akkor adott időszakra, bizonyos mértékben emelhesse a támogatott gyógyászati segédeszközök közfinanszírozásának alapját képező nettó árat.

Másik javaslatuk, hogy a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló jogszabályban meghatározott 5 százalékos áreltérési lehetőséget a támogatott gyógyászati segédeszközök mindegyikére biztosítsák,  részben a tizenötödik éve elmaradó ártárgyalások, részben az árfolyamváltozások miatt. Az OSZ ebben az esetben is szükségesnek tartja a betegteher-növekedés valamilyenfajta kompenzációját, amire úgy vélik, a támogatási kulcsok 3-4 százalékos emelése lehetne a megoldás.

A szakma régi javaslata a támogatott gyógyászati segédeszközök általános forgalmi adó kulcsának egységesen 5 százalékra való csökkentésére. A lépéssel a gyógyászati segédeszköz támogatás költségvetési során jelentkező mintegy 10 milliárd forintos összeg többek között forrást nyújtana a szükséges árkorrekciókra - hangsúlyozza az OSZ, megjegyezve, hogy a költségvetési kiáramlás növekedésének mértéke elhanyagolható ahhoz képest, hogy az ellátást végző vállalkozások gazdálkodási körülményeinek javítása stabilizálja a gyógyászati segédeszköz ellátást.